Here visszértágulat (varicocele) - Tünetek és kezelés

Főoldal / Intim zóna / Here visszértágulat (varicocele) - Tünetek és kezelés
A visszér nemcsak a felnőttek problémája lehet, sajnos a fiataloknak is komoly gondot okozhat. Náluk jellemzően nem a lábon, hanem egy sokkal kényesebb területen, a heréken jelentkeznek a tünetek, melyek kellemetlenek, fájdalmasak lehetnek.

Mi a here visszértágulat?

Az artériák, vénák, idegek és ondóvezeték rendszere tartja a kapcsolatot a herékkel a férfiak szervezetében, biztosítva a megfelelő vérellátást. A vénák feladata a vér visszaszállítása a test felől a szívhez. Bizonyos esetekben azonban a vénák rosszul működnek, így a véráramlás iránya ilyenkor ellentétessé válik. Ekkor a here és a hereburok vénái kitágulnak, meghosszabbodnak és kanyargóssá válnak. Ezt nevezzük here visszértágulatnak (varicocele).

hirdetések

Kinél fordul elő?

Noha ritkán hallani róla, a betegség megehetősen gyakori, leginkább kamaszkorban, illetve fiatal felnőttkorban alakul ki. Ennek az az oka, pubertáskorban a herék gyorsan növekednek, a teljes fejlettséghez több vérre van szükségük. Amennyiben a herékben található vénák nem megfelelően működnek, nem tudnak megbirkózni a vértöbblet szállításával. Így, noha a vér jelentős része továbbra is jó irányba folyik, egyes helyeken irányt téveszt, és here visszértágulatot okoz.
 

Érdekes adat, hogy az esetek 90 százalékában a bal oldalon fordul elő. Ez azért van, mert a férfiak teste úgy épül fel, hogy a bal oldalon a herékbe több vér folyik, így a visszértágulat előfordulása is itt figyelhető meg gyakrabban.

Tünetek

A legtöbb esetben a betegség tünetmentes. Fekvő helyzetben a vénák normális tágasságúnak tűnnek. Előfordul, hogy csak a herezacskón keresztül tapinthatóak a tágult vénák. A tünetek jelentkezését gyakran meleg időben, keményebb, megerőltető edzés után, vagy huzamosabb ideig tartó állás vagy ülés után lehet tapasztalni.

  • fájdalom a heré(k)ben
  • a here kisebb a visszértágulat oldalán
  • húzó, nehéz érzés a herezacskóban
  • kellemetlen érzet a herezacskóban.

A here visszértágulat kezelési lehetőségei

Fontos a rendszeres here önvizsgálat, amikor nem csak kívülről történik az ellenőrzés, hanem tapintással is (szokatlan dudorok, fájdalm után kutatva). Az önvizsgálatot álló helyzetben is érdemes elvégezni, ugyanis a visszértágulat fekvő helyzetben kevésbé felismerhető.

 

A here visszértágulat általában ártalmatlan, ám ha fájdalmas vagy megduzzad, gyulladáscsökkentő gyógyszereket írhat fel az orvos. Amennyiben gyakran fáj vagy kellemetlen érzéseket kelt, kényelmes, lezserebb boxer alsónadrág viselése enyhítheti a fájdalmat.

 

A here visszerességet folyamatos fájdalom esetén műtéti úton is lehet kezelni. Ma már leginkább a sokkal kisebb megterheléssel, rövid kórházi bentfekvéssel járó laparoszkópos vagy mikrosebészeti módszereket részesítik előnyben. A műtétek során a tágult vénákat lekötések vagy klippek segítségével iktatják ki a keringésből. A herék keringése ezután javul és általában a megtermékenyítő képesség is helyreáll, ehhez azonban sokszor több hónap szükséges. A műtét után javasolhatják a herezacskó támasz viselését, illetve jeges borogatást a duzzanat lelohasztására. Pár hétig még fájhat a műtét helye, azonban ez a fájdalom fokozatosan megszűnik.

Okoz-e visszafordíthatatlan károsodást?

Noha a here visszértágulat kialakulása megelőzhetetlen, az állapot nem igazán szorul különleges terápiára. Mivel a tágult vénák miatt romlik a here vérkeringése és megnő a herét körülvevő szövetek hőmérséklete, a spermiumtermelés elégtelenségéhez vezethet. A férfiak csökkent megtermékenyítő képességének egyik leggyakoribb oka a varicocele.

 

(KamaszPanasz)