Vándorló fájdalom - A szakértő válaszol

Főoldal / GYIK / Vándorló fájdalom - A szakértő válaszol
Problémám fél évvel ezelőtt kezdődött. Fájdalmat érzek a testem különböző pontjain, de nem egyszerre és egy időben. Egyik alkalommal szúr a szívem tájékán, másik alkalommal fáj a jobb mellkasom, harmadik alkalommal a vádlim, következőre a gyomromnál. Ezek nem nagy fájdalmak, sokszor éppen csak érzek valamit, de mégis nyugtalanít a dolog.

Kb. fél éve megváltozott az életünk, amikor 4 és fél év után külföldről hazaköltöztünk, akkor elég stresszes időszakom volt, és azóta is sokszor aggódok.

 

Kérdésem, hogy mitől lehet egy ilyen "vándorló fájdalmam"? A magas koleszterin, vagy inkább stressz okozza? Milyen orvost kellene felkeresnem? Ki tud segíteni? 

hirdetések

Tisztelt Kérdező!

Kérdésében leírja, hogy panaszai nem egy szervrendszert érintenek. Tekintettel erre és életkorára kijelenthető, hogy panaszait a stressz okozza. Jellegzetes a lefolyás egy enyhe pánikbetegségre.

 

Első lépésként el kell sajátítani egy stresszkezelési technikát, szükséges relaxálnia. A tartós stressz valóban évek, évtizedek után szervi eltéréseket okoz.

 

A magas koleszerinszint ezektől a tünetektől teljsen független. Ennek okát táplákozásában kell kereseni. Vezessen táplákozási naplót és szűrje ki ennek az akát. Első lépés a táplákozási változások és ennek sikertelensége esetén jön a gyógyszeres kezelés.

 

Kérje pszichológus segítségét a stresszkezelés elsajátításában!

 

(Dr. Bessenyei Mónika, neurológus)