Vándorló fájdalom - A szakértő válaszol

Főoldal / GYIK / Vándorló fájdalom - A szakértő válaszol
Problémám fél évvel ezelőtt kezdődött. Fájdalmat érzek a testem különböző pontjain, de nem egyszerre és egy időben. Egyik alkalommal szúr a szívem tájékán, másik alkalommal fáj a jobb mellkasom, harmadik alkalommal a vádlim, következőre a gyomromnál. Ezek nem nagy fájdalmak, sokszor éppen csak érzek valamit, de mégis nyugtalanít a dolog.

Kb. fél éve megváltozott az életünk, amikor 4 és fél év után külföldről hazaköltöztünk, akkor elég stresszes időszakom volt, és azóta is sokszor aggódok.

 

Kérdésem, hogy mitől lehet egy ilyen "vándorló fájdalmam"? A magas koleszterin, vagy inkább stressz okozza? Milyen orvost kellene felkeresnem? Ki tud segíteni? 

Tisztelt Kérdező!

Kérdésében leírja, hogy panaszai nem egy szervrendszert érintenek. Tekintettel erre és életkorára kijelenthető, hogy panaszait a stressz okozza. Jellegzetes a lefolyás egy enyhe pánikbetegségre.

 

Első lépésként el kell sajátítani egy stresszkezelési technikát, szükséges relaxálnia. A tartós stressz valóban évek, évtizedek után szervi eltéréseket okoz.

 

A magas koleszerinszint ezektől a tünetektől teljsen független. Ennek okát táplákozásában kell kereseni. Vezessen táplákozási naplót és szűrje ki ennek az akát. Első lépés a táplákozási változások és ennek sikertelensége esetén jön a gyógyszeres kezelés.

 

Kérje pszichológus segítségét a stresszkezelés elsajátításában!

 

(Dr. Bessenyei Mónika, neurológus)