Gyógytorna: mozgással a fájdalom ellen

Főoldal / Fájdalomcsillapítás / Gyógytorna: mozgással a fájdalom ellen
A gyógytorna egy aktív és nagyon fontos kezelési forma. A megrövidült izomcsoportok és az izomzat kiegyensúlyozatlansága következtében kialakult károsodások gyakran jelentős fájdalmakat okoznak. Ezek a károsodások csak az izomzat célzott erősítésével javíthatók ki.

A betegséget okozó, kóros mozgásminták, kóros mozgásfolyamatok célzott gyakorlatok végzésével tartósan elkerülhetőek. Emiatt olyan fontos a terápiás céllal végzett sport, azaz a gyógytorna, amely az egyéb kezelések eredményességét is támogatva hozzájárul a sikeres gyógyuláshoz, továbbá javítja a pszichés és fizikai egészségi állapotot.

hirdetések

Csoportban még eredményesebb lehet

A gyógytorna általában hosszú távú kezelési forma. A betegek szakképzett gyógytornász vezetésével rendszeresen végzik a gyakorlatokat egyénileg vagy csoportosan, de mivel a csoportos foglalkozásokon a közösséghez való tartozás további pozitív hatással van a betegekre, lehetőség szerint érdemesebb inkább csoportos gyógytornákon részt venni.

A gyógytorna különféle technikái

Betegségtől függően különféle technikákat alkalmaznak:

  • A funkcionális gyakorlatok aktívan támogatják az izmok és ízületek mozgékonyságát.
  • A mobilizáció olyan passzív gyakorlatokat jelent, melyekkel a fizioterapeuta a gyakran ágyban fekvő páciens testét átmozgatja.
  • A tartásjavító torna során célzott gyakorlatokkal erősítik a páciens legyengült izomzatát. Ide tartoznak például azok a hátizom-erősítő gyakorlatok, amelyek az akut fájdalommal járó állapotok lecsengése után enyhülést hoznak.
  • A légzőgyakorlatoknak elsősorban a tüdőbetegségekben szenvedő és asztmás betegek körében van jelentősége, de sok más páciensre is pihentető, ellazító hatással vannak, mivel célzottan a légzőizmokra fejtenek ki lazító hatást.
  • A bénulás speciális gyakorlatokkal kezelhető, rendszerint a Bobath-módszer vagy a PNF-módszer (proprioceptív neuromuszkuláris facilitáció) szerint. Ezekkel általában a mindennapi mozgásmintákat addig ismétlik, amíg az agyban a bénulás oka (stroke, baleset) által kikapcsolt „program” újra ki nem fejlődik. Ezt a kezelést csak olyan fizioterapeuta végezheti, aki részt vett speciális kiegészítő képzésen.

 

(B.M., Forrás: MedizInfo)