Fájdalomcsillapítás terhesség alatt

Főoldal / A fájdalom / Fájdalomcsillapítás terhesség alatt
A terhesség, szülés és anyaság izgalmas új feladat, ugyanakkor fájdalmas is. Ám ha tudja, hogyan kezelje ezeket, figyelmét, energiáit sokkal inkább a babára fordíthatja.

Amint a szülési fájdalom nem ér véget az utolsó nyomással, úgy a terhességi fájdalmak nem is az első méhösszehúzódással kezdődnek. Íme néhány gyakori probléma:

hirdetések

Horzsolások, zúzódások 

A terhesség elején a szervezet megkezdi a felkészülést mindarra az energiára és nyúlásra, amire a gyermek kihordásához szüksége lesz. Az ízületek meglazulnak, ahogy a test felkészül a szülésre. Lehet gyakran álmos, émelygő, zavarodott, érzelmileg túlcsordult, mely érzések mind befolyásolják a koncentrációt is. Ez gyakran vezethet csúszáshoz, horzsoláshoz, zúzódáshoz, különösen, mikor már a növekvő pocak miatt a test egyensúlya is változik. A kisebb vágásokat, horzsolásokat, véraláfutásokat ugyanúgy kell kezelni, mintha nem volna várandós. Szappanos vízzel, vagy fertőtlenítő géllel tisztítsa meg a seb környékét, és fedje be a sebet. Hidrokortizon vagy antibiotikus kenőcsök alkalmazása előtt kérje ki orvosa véleményét. Amennyiben tisztázatlan eredetű véraláfutást tapasztal, azonnal forduljon orvosához!

Sajgó lábak és hólyagok 

Terhesség alatt gyakori a láb- és bokaduzzanat. Leginkább a harmadik trimeszterben tapasztalható, és több dolog is okozhatja. A méh növekedése nyomást fejt ki az alsó végtagok ereire, mely lassítja a vérkeringést. A testben végbemenő hormonális változások hatására a szervezet visszatarja a folyadékot, ami többletfolyadék a lábban és bokában halmozódik fel,  lábdagadáshoz vezetve. A baba születése után a duzzanatnak el kell tűnnie. Számos módon minimalizálhatja a duzzadással járó kellemetlen tüneteket:

 

•    Igyon sok vizet! - Ha elegendő mennyiségű folyadékot fogyaszt,  a szervezet nem fogja úgy érezni, hogy vissza kell azt tartania.

•    Kerülje a sófogyasztást! – A gyorsételek és az előre feldolgozott sós ételek mind folyadékvisszatartást okoznak.

•    Ne tegye keresztbe a lábát! – A lábak keresztezése csökkenti a véráramlást a lábban és lábfejben, mely duzzadáshoz vezet.

•    Póckolja fel a lábát! – Tarson az íróasztal alatt egy sámlit/ dobozt/ könyvstócot, amire felrakhatja a lábát!
•    Viseljen terhességi harisnyát! – A magasított derekú, kifejezetten várandós nők számára tervezett gumirozású harisnyák segítik megelőzni, hogy a folyadék a lábban és /vagy a bokában felgyűljön.

•    A bal oldalán feküdjön! -  Amennyiben a duzzanat nem szűnik, feküdjön kis időre a bal oldalára.
Amikor a lába feldagadt, megduzzadt, azoknak a  terhesség előtti cipőkbe, vagy bármilyen cipőbe tuszkolása könnyen vezethet hólyagok kialakulásához. Ezek ellátásához kövesse az alábbi tanácsainkat:
•    Hagyja a vízhólyagot szabadon, amennyire lehetséges!  - Ne akarja kilyukasztani, kipukkasztani azt! Mivel a vízhólyag alatti folyadék általában nem fertőzött, segít megvédeni az alatta lévő bőrt.

•    Amennyiben a vízhólyag kilyukad, hagyja a felső bőrt a helyén. - Segít az alatta lévő bőrréteg védelmében, előbb-utóbb magától kiszárad és leesik.

•    Alkalmazzon kötést! A megfelelő kötés segíti a gyógyulást.

•    Viseljen olyan cipőt, mely elég nagy a megduzzadt lábfej számára.

•    Viseljen puha, nedvszívó zoknit.

•    Alkalmazzon vazelint a lábfej azon részein, mely gyakrabban hólyagosodik fel.

 

Általános fájdalomcsillapítás

A terhesség során is szenvedhet olyan mindennapi, átlagos fájdalmaktól, melyeket a terhesség előtt is tapasztalt, ám ezeket most a baba érdekében másképp kell kezelni. Beszéljen orvosával, mielőtt bármilyen vénymentes gyógyszer (beleértve a gyógynövény készítményeket, táplálék kiegészítőket, vitaminokat is) alkalmazásába kezdene.

Terhesség alatt kerülje az alábbi készítményeket:

•    Aspirin – Kutatások alapján feltételezhető, hogy születési rendellenességet, alacsony születési súlyt és szülési komplikációkat okozhat.
•    Ibuprofen – Ez az úgynevezett nem szteroid gyulladásgátló szívproblémákat, szülési komplikációkat okozhat, különösen a harmadik trimeszterben történő alkalmazásakor.
•    Extra erős, hosszú hatású gyógyszerek – Ezek, amint azt a címkéjük is jelzi, nagyobb dózisú hatóanyagot tartalmaznak, ami különösen terhesség idején nem feltétlenül jobb.
•    Több tünetre is alkalmazható gyógyszerek – Kérjen orvosától olyan gyógyszert, ami csak azokat a tüneteket kezeli, amit tapasztal.

 

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás: WebMD; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)