Lábsérülésből kialakulhat-e stroke? - A szakértő válaszol

Főoldal / GYIK / Lábsérülésből kialakulhat-e stroke? - A szakértő válaszol
Lábsérülésből kialakulhat-e stroke? Mennyi időn belül következhet be agyi embólia?

Tisztelt Kérdező!

A klasszikus értelemben vett agyi embólia (stroke) az agyi arteriák rögösödését jelenti.

hirdetések

A stroke rizikófaktorairól


Számos tényező növeli a stroke kockázatát, melyek egyébként a szívinfarktusnak is rizikófaktorai. A stroke kockázata egészséges életmóddal nagy mértékben csökkenthető.

Kialakulásában láb traumának szerepe nincsen illetve áttételesen: a fájdalom által kiváltott vérnyomáskiugrás provokálhatja a rögösödést, esetleg, ha a beteg egyedül van és  kiszárad, annak is szerepe lehet a stroke kiváltásában.

Fordított kapcsolat azonban van, tehát az agyi keringészavar tünetei (gyengeség, mozgás koordinálatlanság) miatt kialalkulhat mindenfajta, így alsóvégtagi sérülés is.

Lehet, hogy észre sem veszi a beteg

Mivel a tartós tüneteket okozó agyi keringészavarok előtt pár percig tartó, átmeneti tünetekkel járó rosszullétek szoktak lenni (TIA), így elképzelhető, hogy a beteg nem is igazán veszi észre, hogy mi is volt a lábsérülés oka, és a későbbiekben a sérüléstől függetlenül következik be a stroke.

Igen ritkán csöves csontok törését követően zsírcseppek kerülnek a keringésbe (zsírembólia) és ezek elméletileg eljuthatnak az agyi erekbe is.

A zsírembolia esetén azonban elsősorban légzészavar, fulladás illetve egyéb általános tünetek dominálnak.

Az első esetben tehát az időbeni összefüggés laza, a második esetben általában a tünetek kialakulása leginkább a sérülést követő 24-48 órában várható.

Dr. Siró Péter neurológus