Hidegfront és fejfájás - A szakértő válaszol

Főoldal / GYIK / Hidegfront és fejfájás - A szakértő válaszol
Mindig érzékeny voltam a hidegfontra, de egyre gyakrabban érzek erős fejfájást is ilyenkor, ami akár 3 napig is eltarthat. Amikor megérkezik a hideg, akkor kezdődik, szurkáló, lüktető jelleggel, főleg a fejtető és tarkó felé, majd átmegy zsibbadásba.

Kedves Hölgyem!

A leírás alapján valóban lehet migrénről is szó, mert vannak jellegzetes tünetek is, ilyen a fényérzékenység, és a panaszok időtartama.

hirdetések

   Frontérzékenység
A front lényegében hideg és meleg légtömegek határán kialakult légköri képződmény, melyet egyes meteorológiai paraméterek (hőmérséklet, légnyomás, páratartalom, szélerősség, ionizáció) egyidejű, hirtelen változásai jellemez.

Mivel sokféle fejfájás van, és azokat sokféleképpen kezelik, érdemes elmennie egy fejfájás szakrendelésre, melyet neurológiákon találhat meg.

Valószínű, hogy egyéb vizsgálatokra, pl. fül-orr-gégészeti, vagy szemészeti vizsgálatra is sor kerül majd, hiszen fejfájást többféle probléma is okozhat, de végül lehet, hogy "egyszerű", tenziós fejfájás igazolódik.

Jó lenne, ha fefájás-naplót is vezetne, az a neurológusnak nagy segítségére lesz majd, hogy könnyen megállapítsák a panaszok kiváltó okát.

Ebben lehet vezetni minden nap, hogy milyen az időjárás, mit evett aznap, mikor van pl. menstruáció, milyen gyógyszereket vett be, majd mikor volt fejfájás, és az mennyi ideig tartott, mire enyhült.

Néhány héten keresztül vezetve sok hasznos információ gyűlhet össze majd benne.

  Az időjárás és a szervezet alkalmazkodási folyamatai


Amikor az időjárás hat ránk, alkalmazkodási folyamat játszódik le. Ha az életfolyamatok gyors átállása szükséges, az alkalmazkodást az idegrendszer végzi, a lassú, fokozatos áthangolásért, pedig a hormonális szabályozás felel. A hideg, és melegfront érkezésekor a vegetatív idegrendszer különböző módon aktivizálódik. A melegfront érkezésekor a hideg légtömeg helyébe meleg nyomul, emelkedik a páratartalom, a légnyomás csökken, és a szimpatikus idegrendszer kerül izgalomba. A hidegfront átvonulásakor a meleg légtömeget hideg követi, csökken a páratartalom, a légnyomás növekszik, és a paraszimpatikus idegrendszer kerül izgalomba. Hatására csökken a vérnyomás, a keringés lassul, a migrénes, reumás jellegű fájdalmak erősödnek, a reflexidő megnyúlik, és ezeken túl még sokféle módon érezzük a hatását.

(WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes)