Bölcsességfog okozta fájdalom

Főoldal / Fog, nyelv / Bölcsességfog okozta fájdalom
Cikkünk a fájdalom okát és a fájdalomcsillapítás lehetőségeit vázolja.

Sokan döntenek a bölcsességfog eltávolítása mellett, mivel az a fogíny fájdalmát okozhatja. Hogyan csillapítható a bölcsességfog okozta fájdalom házilag, mielőtt még kihúznák?

 

A bölcsességfogak utolsóként és szájunk leghátsó fogaiként törik át a fogínyt. Általában négy bölcsességfogunk van összesen, a felső és alsó fogívben is mindkét oldalon egy-egy.

 

A bölcsességfog okozta fájdalom magától is elmúlhat, de bizonyos esetekben aktív otthoni- vagy kórházi, ill. rendelői kezelést igényel.

 

Fájdalomcsillapítás otthon

 

Az impaktált bölcsességfog fájdalmat és érzékenységet okozhat. Végül a bölcsességfogak eltávolítása segít megoldani ezeket a problémákat.
Addig is azonban számos vénymentesen kapható készítmény és házi praktika segíthet a probléma kezelésében.

 

hirdetések

 

1. Zsibbasztó gél

 

A zsibbasztó gél segíthet a fogíny fájdalmának enyhítésében. Ezek általában vénymentesen kaphatók, és a benzokain nevű hatóanyagot tartalmazzák.  A legtöbb zsibbasztó gél közvetlenül az érintett ínyre kenhető és
a nap folyamán többször is alkalmazható. Fontos azonban a termék használati utasításának betartása, előfordulhat az is, hogy allergiás a benzokainra.

 

2. Ibuprofen

 

Az ibuprofen vénymentesen kapható, gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapító gyógyszer. Az ajánlott napi adag segíthet a bölcsességfog áttörésével kapcsolatos fogínyfájdalom és gyulladás enyhítésében.
Az ibuprofen és egyéb nem szteroid gyulladáscsökkentők hatékony fájdalomcsillapítók míg el nem jut kezelésre  a fogorvoshoz.

 

3. Jeges borogatás

 

A jeges borogatás alkalmazása az állkapcson segít csökkenteni a gyulladást és ezáltal a fájdalmat. Emellett a jégnek zsibbasztó hatása is van. Egy vékony törölközőbe csavarjon jéggel teli zacskót, majd alkalmazza azt legfeljebb 15 percig.  Ismételje 15 perces szünetekkel mindaddig, míg a fájdalom el nem múlik.

 

4. Sós vizes öblögetés

 

A sós víz természetes fertőtlenítő tulajdonságokkal rendelkezik. Egy 2010-es tanulmány tanulsága szerint a sós vizzel való öblögetés csökkenti a szájban levő baktériumok számát.  Előfordulhat, hogy a bölcsességfogak körüli ínyben felhalmozódó baktériumok okozzák a fájdalmat. Így a sós vizes öblögetés ilyenkor segíthet a fertőzés kezelésében és a kellemetlenség csökkentésében.

Oldjon fel néhány evőkanál sót egy pohár frissen forralt vízben, majd mikor a víz kissé lehűlt, néhány percig öblögessen vele, majd köpje ki. Öblögessen naponta 2-3 alkalommal, vagy míg a fájdalom nem csökken.

 

5. Szegfűszeg

 

A szegfűszeg zsibbasztó hatásának köszönhetően hatékony a bölcsességfog fájdalom enyhítésére, mint helyi fájdalomcsillapító. Bedörzsölheti az ínyét egy egész szegfűszeggel, vagy szegfűszegolajjal.

Ha egész szegfűszeget alkalmazna, akkor:

 • helyezze a szegfűszeget a fájdalmat okozó bölcsességfogra
 • tartsa azt a helyén az állkapocs összezárásával, de rágás nélkül
 • tartsa ott, míg a fájdalom nem csökken, majd köpje ki


Ha szegfúszegolajat alkalmazna:

 • tegyen pár csepp olajat egy vattagombócra
 • helyezze azt a problémás bölcsességfogra
 • tartsa helyben a vattagombócot mindaddig, míg a fájdalom nem csökken, majd távolítsa el

 

6. Hagyma

 

Egy 2007-es tanulmány bizonyította, hogy a hagyma gyulladásgátló és antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy segít csökkenteni a duzzanatot és segíti a bakteriális fertőzések elleni küzdelmet.

A bölcsességfog okozta fájdalom enyhítésére vágjon egy darab hagymát, rágja azt a fájdalmas oldalon egy pár percig, míg a fájdalom nem enyhül, majd köpje ki. Ilymódon a hagyma leve be tud jutni a fogínybe, ahol csökkenti a gyulladást és a baktériumok mennyiségét.

 

7. Teafilter

 

Egy 2016-os tanulmány megállapította, hogy a teafilterben található tanninok antibakteriális és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezáltal használatuk segít a duzzanat enyhítésében és a baktériumok elleni küzdelemben.

Készítsen egy csésze teát (cukor, citrom nélkül), majd tegye azt a hűtőbe, a teafilterrel együtt. Mikor a tea lehűlt, vegye ki a filtert belőle, és helyezze azt a fájdalmas területre.

 

Eltávolítás

 

Abban az esetben, ha a fájdalomcsillapítás nem jár sikerrel és a bölcsességfog további problémákat okoz, annak eltávolítására lehet szükség. Erre fogorvosi rendelőben vagy kórházban kerülhet sor.

A bölcsességfog eltávolítását megelőzően helyi érzéstelenítő injekciót adnak az érintett területre, hogy a műtét fájdalommentes legyen. Ezt követően az orvos nyomást gyakorol a fogra, hogy kilazítsa azt a fogágyból.

A fog körül kisebb bemetszéseket ejtenek és előfordulhat, hogy a bölcsességfogat több darabban távolítják el. Az eljárás rövid, általában csak néhány percet vesz igénybe, de bizonyos esetekben a műtét akár fél óráig is tarthat vagy még tovább.
A fogíny fájdalma ezek után rendszerint az érzéstelenítő hatásának elmúlásától kezdve három napig tart, ám néha akár még két hétig is érzékeny lehet.

 

Megelőzés

 

A bölcsességfog áttörésekor bizonyos dolgokkal csökkenthető az ínyfertőzés valószínűsége.

Ezek a következőek:

 • megfelelő szájhigiénia gyakorlása – a napi kétszeri fogmosás, fogselymezés és szájvíz használat csökkenti a szájban a fertőzést okozó baktériumok számát
 • bőséges mennyiségű víz fogyasztása – ez segít az étel és a baktériumok leöblítésében a fogakról és a fogínyről
 • a cukrozott ételek kerülése – az édes ételek megragadhatnak a sérült ínyben, ezzel elősegítve a baktériumok szaporodását

 

Kiváltó okok

 

A bölcsességfog általában 17-21 éves korban jelenik meg, és a fogak áttörése meglehetősen fájdalmas lehet. Emellett gyakran nincs is elegendő hely a szájban a bölcsességfogak számára, mivel a felnőtt fogak ekkorra már kialakultak. A helyhiány miatt a bölcsességfog előtörhet ferdén vagy elakadhat, és nem bújik ki teljesen. Ilyenkor impaktált bölcsességfogról beszélünk. Az impaktált bölcsességfog a  körülötte levő ínyt sebezhetővé teszi, mivel az ínyfelszín sérül, amint  a fog nem tud teljesen előtörni. Az ételmaradék és a baktériumok így könnyen bejuthatnak, és számos problémához vezethetnek.

 

Ezek közé tartoznak a:

 • fogínybetegségek
 • fertőzések
 • tályogok
 • ciszták

 

Kilátások

 

Noha a cikkünkben vázolt módszerek bizonyítottan csökkentik a bölcsességfog fájdalmát, csak rövid távú megoldásnak számítanak. Az impaktált bölcsességfogat a hosszú távú problémák elkerülése érdekében ajánlott eltávolítani.

 

Forrás: www.medicalnewstoday.com
Lektorálta: Dr. Gosztonyi Julianna Johanna, fogorvos
 

Címkék: bölcsességfog