Impaktált bölcsességfog

Főoldal / Fog, nyelv / Impaktált bölcsességfog
Melyek az impaktált bölcsességfog jellegzetes tünetei?

Kevés olyan, a száj egészségével kapcsolatos probléma van, mely annyira fájdalmas tud lenni, vagy oly mértékben zavarhatja a mindennapi életet, mint az előtörésében elakadt, vagyis impaktált bölcsességfog. Bár az impaktált bölcsességfog okozta fájdalom gyakran már önmagában is elég ahhoz, hogy észrevegyük valami nincs rendben, mégis fontos, hogy a lehető leghamarabb azonosítsuk a problémát.

 

hirdetések

 

Az impaktált bölcsességfogat a fogorvos röntgenfelvétel segítségével még azelőtt azonosítani tudja, hogy annak fájdalma megkeserítené a mindennapokat. Ugyanakkor az állapot jellegzetes, az idő előrehaladtával egyre súlyosbodó tüneteiről is felismerhető.

 

Az impaktált bölcsességfog jellegzetes tünetei

 

  • Lüktető fájdalom a száj hátsó részén – Amikor a bölcsességfog impaktálódik, nagy fájdalmat okoz, különösen az állapot előrehaladásával.
  • A száj hátsó részéből, kifejezetten a bölcsességfog és az őrlőfogak területéről, kisugárzó fájdalmat érezhet. Ez a fájdalom egyre erősödik, ahogy a környező fogak is érintetté válnak.
  • Duzzadt, érzékeny és vérző fogíny – Az impaktált bölcsességfog komoly fogínyproblémákat okozhat, mely következtében az íny duzzadttá és érintésre érzékennyé válhat. Nyomás hatására gyakori ilyenkor a fogínyvérzés is, ami fájdalmassá és nehézzé teszi a fogmosást és fogselymezést. A duzzadt és érzékeny fogíny tehát nagy valószínűséggel utalhat impaktált bölcsességfogra, de mindemellett jelezhet egyéb fogínybetegséget is. Emiatt tanácsos mielőbb fogorvoshoz fordulnia!
  • Állkapocs duzzanat – Az impaktált bölcsességfog gyakran jár együtt mind az íny, mind az állkapocs duzzanatával. Ez lehet, hogy csak enyhe kezdetben, de gyorsan súlyosbodhat mindaddig, míg már megnehezíti vagy fájdalmassá teszi a szájnyitást.
  • Duzzadt nyirokcsomók a nyakban és a vállban – Az impaktált bölcsességfog gyakran jár együtt a nyak- és a váll nyirokcsomóinak duzzanatával. Ez egyéb tünetekkel kombinálva utalhat arra, hogy Önnek esetleg impaktált bölcsességfoga van, ez esetben mielőbb keresse fel kezelőorvosát!
  • Fejfájás – Az impaktált bölcsességfog fejfájással is járhat, melyet az állkapcsot és a koponyát összekötő temporomandibularis ízület fájdalma okoz. Ez a fájdalom a fej és az arc egyéb területeire is sugározhat.

 

Az impaktált bölcsességfog lehetséges szövődményei

 

Az impaktált bölcsességfog az állapot romlásával számos további szövődményt okozhat. Noha önmagában az impaktált bölcsességfog is okozhat komoly fájdalmat, de az igazi veszélyt a belőlük eredő komplikációk okozzák.

  • A szomszédos fogak károsodása és elmozdulása – Az impaktált bölcsességfog nyomást gyakorolhat a körülötte lévő fogakra, gyulladást okozva, vagy azokat elmozdulásra kényszerítve.
  • Ínybetegségek – Az impaktált bölcsességfog hajlamos a fertőzésre és a szuvasodásra, ami súlyos problémát okozhat a szájban. Mivel a fogíny hátsó része nehezen tisztítható, az ételmaradék vagy a baktériumok ottmaradva további ínybetegséghez és fogszuvasodáshoz vezethetnek.
  • Ciszták – A bölcsességfog egy, az állkapocs belsejében található fogzacskóban nő. Ezek a fogzacskók folyadékkal telítődhetnek amikor a bölcsességfog impaktáltá válik. Ez olyan ciszták kialakulásához vezethet, melyek károsíthatják az idegeket, a szomszédos fogakat és fájdalmat okoznak.

 

Amennyiben a fentiekben leírt figyelmeztető jelekből egyet vagy többet tapasztal, és attól tart, hogy a tüneteit impaktált bölcsességfog okozza, azonnal forduljon fogorvosához!

Forrás: www.dentalvibe.com
Lektorálta:  Dr. Gosztonyi Julianna Johanna, fogorvos