A fogorvost nem csak fájdalom esetén kell felkeresni

Főoldal / Fog, nyelv / A fogorvost nem csak fájdalom esetén kell felkeresni
Több milliárd embert érinthet a leggyakoribb, kezeletlen fogászati probléma, a fogszuvasodás. Azonban az emberek többsége már csak akkor fordul orvoshoz, amikor elviselhetetlenné válik a fájdalom.

Miért lyukad ki a fog?

- Az elsődleges oka hiányos, rendszertelen fogápolás, ugyanis ha nem távolítjuk el naponta többször az ételmaradványt a fogainkról, lepedék képződik. A lepedék pedig ideális táptalaj a baktériumoknak, amelyek savakat termelnek. Ezek a savak bontják le a fogzománcot, majd a felszínről a mélybe jutva a dentin rétegeit is elkezdik lebontani, végül pedig a fogbélre is ráterjedhetnek. - mondta el Dr. Iványi Zoltán, fogorvos, implantológus.

hirdetések

A zománc felszínén megjelenő opálos színváltozás már egy kezdeti szuvasodás jele lehet, amelyre csupán a rendszeres fogorvosi ellenőrzések során derülhet fény. Később előfordulhat, hogy hideg vagy meleg hatásra, esetleg édességek fogyasztásakor fájdalmat érzünk. Ebben a fázisban már elkerülhetetlen a fogorvos felkeresése, hiszen egy egyszerű töméssel megmenthető a fog.

 

Legtöbbször elegendő, ha kitisztítják a szuvas területeket, majd a minimálisan kialakított üreget egy töméssel fedik – ismerteti Dr. Iványi Zoltán. - A tömések különböző anyagból készülhetnek, a korszerű tömőanyagok fogszínűek, kaméleoneffektussal beleolvadnak a fog színébe, és kémiailag hozzákötnek a foghoz. Ha ennél előrehaladottabb a romlás, és a fog már folyamatosan sajog, akár éjszaka is fáj, valószínűleg gyökérkezelésre is szükség van.

A fogorvost nem csak fájdalom esetén kell felkeresni

A legjobb, amit tehetünk a fájdalom ellen, a megelőzés. Ebbe beletartozik a megfelelő szájhigiéné: elsősorban a pontos, alapos fogmosás. Jó, ha megtanuljuk a megfelelő technikát, hiszen helytelen mozdulatokkal akár kárt is tehetünk, például kikoptatjuk a fognyakat, és így mi magunk okozzuk a fájdalmat.

 

Fontos még, hogy sajátítsuk el a fogselyem és/vagy fogköztisztító kefe használatát, és ha kedveljük, vagy szükséges, használjunk szájvizet, amely már számtalan változatban elérhető. A legtöbb készítmény egyszerre semlegesíti a kellemetlen leheletet és rendelkezik antibakteriális hatással, és van olyan gyulladáscsökkentő készítmény, amit kifejezetten probléma esetén, bizonyos ideig ajánlott használni.

 

Ezen kívül fontos, hogy ne csak a fájdalom jelentkezésekor forduljunk fogorvoshoz, hanem rendszeresen, félévente ellenőriztessük a fogaink állapotát. Az időben felfedezett problémák ellen sokat tehet a szakember, a professzionális szájhigiénés kezelés, a fogkövek eltávolítása, a fluoridbevitel növelése, az antibakteriális kezelések vagy a barázdazárás megakadályozhatják a későbbi visszafordíthatatlan folyamatok kialakulását.

 

(Oxygen Fogászat)