Hogyan enyhíthető a tüdőrák okozta fájdalom?

Főoldal / Mellkas / Hogyan enyhíthető a tüdőrák okozta fájdalom?
A fájdalom a tüdőrák elkerülhetetlen velejárója lehet, ám számos módszer létezik a kellemetlenség csökkentésére.

A fájdalomnak óriási hatása van az életminőségre, ezért fontos, hogy beszéljen kezelőorvosával, ha a tüdőrákhoz kapcsolódó fájdalomtól szenved!

hirdetések


Azok számára, akik akár maga a tüdőrák, vagy a kezeléssel járó mellékhatások miatt jelentős fájdalomtól szenvednek, a fájdalomcsillapítás nagyon fontos része az átfogó kezelési tervnek. Szerencsére ehhez a gyógyszeres kezeléstől az alternatív módszerekig, számos lehetőség áll rendelkezésre. Emellett a sugárkezelés is csökkentheti a daganat méretét, így az ezzel járó diszkomfort érzetet is.

A tüdőrák okozta fájdalom forrása


A tüdőrákos betegek különböző típusú fájdalmaktól szenvedhetnek, melyek közül az alábbiak a leggyakoribbak:

  • A rák okozta fájdalom – Ennek hátterében az állhat, hogy a tumor nyomja a gerinc idegeit, ezzel mellkasi- vagy hátfájdalmat okozva.
  • Áttétek okozta fájdalom – Ha a rák a csontokra terjedt át, csontfájdalom jelentkezhet, míg a májban áttétet képző daganat hasi panaszokat, az agyban jelentkező pedig fejfájást okoz.
  • A kezelés okozta fájdalom – A műtétet követően fájdalmat és érzékenységet tapasztalhat, mely pár naptól pár héten át tarthat a felépülési időben. A kemoterápia is okozhat fájdalmat, hiszen egyes kemoterápiás gyógyszerek idegi károsodást okozhatnak, mely leggyakrabban a kéz vagy láb égő vagy bizsergő fájdalmával jár.
  • Paraneoplázis szindrómák okozta fájdalom – Ezek a ritka szindrómák a rákra adott immunválasz eredményeként jelentkezhetnek. Ahelyett, hogy csak a rákos sejteket támadnák, az immunrendszer az egészséges sejteket is támadja, ami eredményeként széles körű tünetek - köztük fájdalom is – jelentkezhetnek.

A tüdőrák okozta fájdalom csillapítása


A fájdalom kezelése nagyban függ annak okától és mértékétől. A leggyakoribb fájdalom-kezelési stratégiák a következők:

  • gyógyszerek – Bizonyos tüdőrákkal kapcsolatos fájdalmak jól kezelhetők vénymentes fájdalomcsillapító gyógyszerekkel, mint például paracetamol vagy ibuprofen tartalmú készítményekkel. Súlyos fájdalom esetén legvégső esetben az orvos opioidokat, kodeint vagy morfint írhat fel. Egyes fájdalom típusoknál az antidepresszánsok vagy a görcsoldó szerek is segítenek.
  • sugárzás – A tüdőrák, vagy annak a szervezetben való elterjedése miatt jelentkező fájdalom kezelésére a sugárkezelés palliatív módon való használata segíthet, hiszen zsugorítja a daganatot, ezáltal csökkenti a kellemetlen érzetet.
  • idegek blokkolása – Az idegeket célzó gyógyszerek injekció formájában történő alkalmazása segíthet a fájdalom kontrollálásában.
  • alternatív stratégiák – A relaxációs terápia, biofeedback, irányított vizualizáció, hipnózis, ideg stimuláció, akupunktúra mind megpróbálható eszköz lehet a rákkal kapcsolatos fájdalom enyhítésére.


A fájdalom óriási hatással van az életminőségre, ezért fontos, hogy beszéljen róla kezelőorvosának! Az előbbiekben olvasott technikák mellé orvosa javasolhat olyan fájdalomcsillapító stratégiákat, melyek segítenek enyhíteni a panaszait, hogy azok ne váljanak irányító tényezővé az életében!

(Cs.K., Forrás: everydayhealth, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia)