Eperallergia

Mennyire gyakori az eperallergia gyerekeknél?
Milyen tünetek utalnak allergiára és milyen tünetek nem, az eper fogyasztását követően? Erről kérdeztük dr. Balogh Ádám gyermekgyógyászt, allergológust, a Budai Allergiaközpont és a Gyermekgyógyászati Központ orvosát.

Eperkóstoló

Az eper 10-12 hónapos kortól szerepelhet a baba étrendjében, először kis mennyiségben - ami fél-egy szem epret jelent - pürésítve vagy apróra vágva történhet a kóstoló. Ezt követően várjunk pár napot, hogy az esetleg előforduló allergiás reakciót felismerjük.

Ilyen tüneteket okoz az eperallergia

Az eper fogyasztását követően az allergiás tünetek jelentkezhetnek pár perc múlva is, de akár néhány órával vagy nappal később is megjelenhetnek. Ezért is fontos, hogy ebben az időszakban más új élelmiszert ne kapjon a gyermek, hogy egyértelműen lássuk, mi az a tünet, ami az eper fogyasztásához köthető.
 
 
Allergia jele lehet a szájüregben jelentkező viszketés, égő érzés, bizsergés.
Testszerte bőrtünetek, csalánkiütés is jelentkezhet.
 
Előfordulhat köhögés, nehézlégzés, hányinger, hasmenés vagy épp székrekedés. Ritkán súlyos allergiás reakció, anafilaxiais kialakulhat.

Így lehet kivizsgálni

Gyerekeknél az ételallergia diagnózisa életkortól függően történhet kizárásos diétával vagy vérből végzett allergiavizsgálattal is. A kizárásos diéta során a problémás élelmiszert a gyermek adott ideig nem fogyasztja, majd ezt követően először kisebb mennyiségben visszavezetjük az étrendjébe, és megfigyeljük, hogy ismét jelentkeznek-e a panaszok.
 
Az allergia vérvizsgálatnak több típusa létezik, a hagyományos vérteszt mellett létezik komplex vizsgálat, mely nemcsak az allergéneket, hanem azok összetevőit is ki tudja mutatni. Ennek segítségével meg lehet állapítani, ha például az adott élelmiszer, gyümölcs csak nyersen okoz panaszokat, de sütve, hőkezelés után fogyasztható. Érdemes tehát részletes vizsgálatot végezni ételallergia esetén, hiszen annak eredménye nagymértékben meghatározza, hogy mennyire szigorú diétára van szükség a továbbiakban.

Az eperallergia kinőhető?

Eperallergia tünetei gyerekeknél.Ha a vizsgálatok eredménye és a tünetek alapján az orvos megállapítja az eperallergia diagnózisát, akkor a továbbiakban a gyümölcs fogyasztását kerülni kell. Úgy tűnik azonban, hogy van rá esély, hogy a későbbi években esetleg újra szerepelhet az étlapon. Egy kis létszámú résztvevővel zajlott korábbi kutatás alapján, a 40 résztvevőnél 2 éves korukban volt a legmagasabb az eperallergia előfordulása.
 
Az elvégzett vizsgálatok alapján ezt 3-4% esetében igazolták. Az esetszám azonban az életkor előrehaladtával csökkent, vagyis a gyerekek többsége – 0,5 és 1% kivételével - kinőtte az eperallergiát. Fontos azonban, hogy eperallergia diagnózis esetén a gyümölcsöt csakis az orvos javaslatára és az előírt módon vezessük vissza!

Nem minden tünet jelez allergiát

Az eper fogyasztása kapcsán gyakran előfordul, de nem allergia az ún. periorális dermatitis. Ilyen esetben az eper sav- és illóolajtartalma miatt a kicsi szája körül kipirosodhat. Ezt illatanyag menetes, bőrbarát hidratáló krémek használatával tudjuk kezelni.
 
Előfordulhatnak még gyomorpanaszok, hasfájás, hasmenés, hányás. Ennek oka lehet, ha a kicsi túl sokat fogyaszt az eperből, de a gyümölcsök esetében számolnunk kell az élelmiszer fertőzés lehetőségével is. Nagyon fontos, hogy fogyasztás előtt alaposan mossuk meg az epreket és válogassuk át, hogy csak egészséges szemek kerüljenek a gyermek tányérjára.
 
Ha bármilyen tünet jelentkezik az eper fogyasztása után, jelezzük a gyermekorvosnak. Érdemes lefotózni, mert egy bőrtünet könnyen el is múlhat, mire az orvoshoz érünk.