Asztma és a stressz

Főoldal / Mellkas / Asztma és a stressz
Kevesen gondolnak erre a kiváltó okra, ha az asztmás tüneteik erősödnek.
Nemrég járt orvosnál, légzésfunkció rendben, az asztma gyógyszerek jól beállítva, de az utóbbi időben mégis egyre többször fullad, köhög, mintha visszatértek volna az asztmás tünetek? Dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa egy lehetséges kiváltó okra hívja fel a figyelmet.
 
Munkahelyi, családi vagy iskolai feszültségek, problémák? Amikor valaki stresszhelyzetbe kerül, tapasztalhatja, hogy az asztmás tünetei fellángolnak. A stressz ugyanis fokozza az asztmás tünetek súlyosságát, gyakoriságát és időtartamát.
 
„Az erős érzelmek légszomjat, légzési nehézséget okozhatnak, emiatt kiválthatják az asztma tüneteit, de rontják a betegek állapotát azáltal is, hogy fokozzák az érzékenységet az asztmát kiváltó egyéb tényezőkkel – például allergének, füst, magas páratartalom, hideg – szemben. Aki a tartós stresszt egészségtelen szokásokkal próbálja oldani – dohányzás, alkoholfogyasztás, stb. – szintén megnöveli az asztma súlyosbodásának kockázatát.” 
 
 

Ilyen tüneteket okozhat a stressz asztmásoknál

 
Például egy vizsga előtt is előfordulhat, hogy az asztma átmeneti romlását tapasztaljuk, ám ezek a panaszok rendszerint a stresszhelyzet megszűnésével el is múlnak. A tartós stressz vagy szorongás hatása azonban már hosszabb távon jelentkezik, az érintettek az alábbi tünetekről számolnak be: 
  • szorítás a mellkasban
  • zihálás, légzési nehézség, légszomj
  • sípoló légzés
  • fáradékonyság, csökkent fizikai terhelhetőség
  • köhögés.

Ezért fontos az orvossal konzultálni

A legjobb megoldást természetesen a stressz kerülése jelentené, ám ez a való életben aligha kivitelezhető. Ha elkerülni nem is tudjuk, de kezelni meg lehet tanulni. Ebben például légzőgyakorlatok, meditáció és a jóga is segíthet, de érdemes több módszert kipróbálni, a lényeg, hogy találjunk módot a kikapcsolódásra, relaxációra.
 
Nagyon lényeges az asztma akcióterv betartása. Ha a tüneteink erősödnek, kövessük az ott leírtakat, hogy az asztmás rohamot megelőzzük. Figyeljük magunkat, vezessünk tüneti naplót! Ha azt tapasztaljuk, hogy vizsgaidőszakban mindig nehezebb a légzésünk, egyeztessünk kezelőorvosunkkal, hogy a következő alkalommal már tudjuk, hogyan kell a gyógyszeres kezelést módosítani, hogy a tüneteket megelőzzük. Tartós stresszhelyzetben is konzultáljunk soron kívül, hiszen többnyire ilyenkor is szükség van a gyógyszeradagok módosítására.
 
Forrás: Tüdőközpont
 
Címkék: asztma, stressz