Polip a méhben- vérzészavarokat és meddőséget is okozhat

Főoldal / Intim zóna / Polip a méhben- vérzészavarokat és meddőséget is okozhat
Fájdalom, diszkomfortérzés az alhas tájékán.

A polipok jóindulatú sejtburjánzások, melyek szerte a testben kialakulhatnak. Nőknél viszonylag gyakori, amikor a méh belső falán keletkeznek. Hogy milyen tünetek utalnak rá, és hogy szükség van-e ekkor műtétre, azt dr. Józan Gyöngyitől, a Nőgyógyászati Központ sebész-nőgyógyászától tudtuk meg.

 

hirdetések

 

Méhpolip- jóindulatú képződmény a méh nyálkahártyáján

 

A méhpolip a méh nyálkahártyából kiinduló jóindulatú képződmény. Bár önmagában jóindulatú, ritkán, de tartalmazhat rákos sejteket, ezért mindenképp komolyan kell venni és kezelni szükséges. Kialakulásának pontos oka egyelőre nem tisztázott, ám feltételezések szerint megjelenésében szerepet játszhat a genetika, ösztrogéndominancia, gyulladások, fogamzásgátlók, fertőzések is. Bármely életkorban előfordulhat, ám változókorral megnő az esélye.

Bár igen hasonló miómához, ám lényeges különbség a kettő között, hogy a mióma a méh izomzatának túlburjánzása, a polipok pedig a nyálkahártyájából indulnak ki. Viszont közös bennük, hogy igen hasonló tüneteket okoznak (ha okoznak), valamint rendszerint jóindulatúak.  A méhben lévő polipoknak több fajtájuk is van: nyeles polip, nyél nélküli polip, méhnyak polip.

 

A polip tünetei

  • Menstruációs zavarok, pecsételő, darabos vérzés
  • Erős menstruáció
  • Fájdalom, diszkomfortérzés az alhas tájékán (főleg együttlétek és menstruáció során)
  • Hüvelyi folyás
  • Meddőség, vetélés


Előfordulhat az is, hogy semmilyen tünet nem hívja fel rá a figyelmet, és nőgyógyászati UH vizsgálat során derül rá fény.

(nogyogyaszatikozpont.hu)