A női kismedencei fájdalom 15 oka

Főoldal / Intim zóna / A női kismedencei fájdalom 15 oka
A kismedencei fájdalom a has legalsó részét, a köldök és az ágyék közötti szakaszt érinti.

Nőknél leggyakrabban a menstruációs görcsök, az ovuláció és olyan gyomor-bél problémák okozzák, mint például az étel intolerancia, de akár fertőzésre, a reproduktív rendszer vagy más, a környéken található szervek problémájára is utalhat.

 

1. Menstruációs fájdalom és görcsök (dysmenorrhoea)

 

A menstruációs fájdalom és görcsök a nők kismedencei fájdalmának talán leggyakoribb okai. A nők fele tapasztal ciklusonként legalább 1-2 napig fájdalmat. A menstruációs görcsök általában a menzesz első pár napjában a legerősebbek. Ilyenkor a méh összehúzódik, a levált nyálkahártyát „préseli ki” magából. A fájdalom hasonló az izomgörcs fájdalomhoz.
Meleg borogatás és vénymentesen kapható fájdalomcsillapító gyógyszerek (pl. ibuprofen, naproxen) alkalmazása enyhítheti a panaszokat, ám súlyos esetben az orvos erősebb fájdalomcsillapítót írhat fel.

 

2. Ovuláció

 

Amennyiben a ciklus közepén, a kismedence egyik oldalán fájdalmat érez, valószínűleg azt az ovuláció okozza. Ennek során a petefészekből egy petesejt és némi folyadék (általában vér) távozik, mely a petevezetéken keresztül a méhbe jut. A petefészek domináns tüszőjéből – az ovuláció során - kiürülő kisebb-nagyobb mennyiségű vér a kismedencében irritációt és fájdalmat okozhat, ami percektől akár órákon át is tarthat, általában azt az oldalt érintve, amelyiken a petesejt kiszabadult. A fájdalom átmeneti és nem igényel speciális kezelést.

 

3. Intersticiális cystitis

 

Előfordulhat, hogy egy nő folyamatos hólyaggyulladást tapasztal, melynek nincs ismert oka – ez az Intersticiális cystitis, ami a kismedencei fájdalom mellett gyakori és fájdalmas vizelést, valamint fájdalmas szexet okozhat. Az állapot oka jelenleg ismeretlen, és kezelése a tünetek kezelését jelenti.

 

4. Cystitis vagy húgyúti fertőzések

 

A cystitis a hólyag bakteriális fertőzés által okozott gyulladását jelenti, mikor a hüvely/végbél/bőr baktériumai a húgycsövön keresztül bejutnak a húgyhólyagba. A húgyúti fertőzés a rendszer bármely részén előfordulhat, míg a cystitis csak a hólyagban fordul elő. Mindkét állapot gyakori a nőknél, s bár a fertőzések néha maguktól elmúlnak, ajánlott az  antibiotikummal történő kezelés.

 

hirdetések

 

5. Szexuális úton terjedő fertőzések

 

A kismedencei fájdalom olyan szexuális úton terjedő fertőzések (STD) jelenlétére is utalhat, mint a gonorrhea, ureplazma vagy chlamydia. A kismedencei fájdalom mellett az STD egyéb tüneti közé tartozik a fájdalmas vizelés, a ciklusok közötti vérzés és a hüvelyváladék változása is.
Amennyiben az említett tüneteket tapasztalja, keresse fel orvosát, aki általában antibiotikummal kezeli a fertőzést. Fontos a szexuális partner értesítése is a fertőzésről, hogy az ne terjedjen tovább.

 

6. Kismedencei gyulladás

 

A kismedencei gyulladás olyan fertőzés a méhben, ami a környező szöveteket károsíthatja, akkor fordul elő, ha a hüvelyből vagy a méhnyakból a baktériumok a méhbe jutnak és ott megtelepednek. Általában olyan szexuális úton terjedő fertőzés következménye, mint a gonorrhoea vagy chlamydia. A kismedencei fájdalom mellett a tünetei közé tartozik a rendellenes hüvelyfolyás és vérzés. Az állapot növeli a női meddőség kockázatát, minden, a betegségen átesett nyolcadik nőnek nehézséget okoz a teherbeesés.
A kezelés általában antibiotikum szedést jelent, ami azonban nem kezeli a betegséggel járó hegesedést, ezért fontos mielőbb orvoshoz fordulni.

 

7. Endometriózis

 

Endometriózisról akkor beszélünk, amikor a méhet bélelő szövet, az endometrium, a kismedencében a méhen kívüli szövetekbe is beágyazódik. Az endometriózis krónikus, hosszú távú kismedencei fájdalmat okozhat. Menstruáció során ez a méhen kívüli szövet a hormonok hatására a méhnyálkahártyához hasonlóan megvastagodik és vérzést okozva lelökődik. Mivel azonban ez a vér nem tud távozni, a kismedence környező szöveteiben okoz gyulladást, hegszövetet vagy összenövést, ami nem csak fájdalmas, de meddőséget is okozhat. A kezelés módja a tünetek súlyosságától függően változik.

 

8. Irritábilis bél szindróma

 

Az irritábilis bél szindróma (IBS) olyan rendellenesség, ami a fájdalom mellett székrekedést vagy hasmenést és puffadást okoz. Az IBS fellángolások tüneti általában székelés után elmúlnak. Az állapot nem gyógyítható, a kezelés a tünetek enyhítését célozza étrend, gyógyszerek és a stresszkezelés szabályozása által.

 

9. Vakbélgyulladás

 

A vakbélgyulladást fertőzés okozza a has jobb alsó oldalán található féregnyúlványban, s bár az állapot gyakori, súlyos is lehet. Amennyiben a has jobb alsó oldalán éles fájdalmat tapasztal, olyan egyéb tünetek kíséretében, mint a hányás és láz, azonnali orvosi ellátásra van szüksége!

 

10. Húgyúti kövek

 

A húgyúti rendszerben felhalmozódó kövek sókból és olyan ásványi anyagokból (pl. kalcium) állnak, amelyektől a szervezet nehezen tud megszabadulni a vizelettel. Ezek felhalmozódva kristályokat képeznek a hólyagban és/vagy a vesékben, ami kismedencei és derékfájdalmat okoz, emellett a vizelet színe rózsaszínre vagy pirosasra változhat a vértől. Előfordulhat, hogy az állapot nem igényel kezelést, ám a kövek távozása komoly fájdalommal járhat. Más esetekben az orvos gyógyszert ír fel vagy műtétet javasol az eltávolításukra.

 

11. Méhen kívüli terhesség

 

Méhen kívüli terhességről akkor beszélünk, ha az embrió a méhen kívül ágyazódik be, és ott indul növekedésnek. Az állapot éles kismedencei fájdalommal és görcsökkel jár, mely általában az egyik oldalra koncentrálódik. Egyéb tünetek közé tartozik a hányinger, hüvelyi vérzés és szédülés. Mivel életveszélyes állapotról van szó, ha méhen kívüli terhességre gyanakszik, azonnal kérjen orvosi ellátást!

 

12. Kismedencei adhéziók

 

Az adhézió olyan hegszövet, mely a test belsejében helyezkedik el, és két olyan szövetet köt össze, amelynek nem lenne szabad kapcsolódnia. Ez fájdalommal jár, mivel a test küzd, hogy alkalmazkodjon a helyzethez.
A hegszövet kialakulhat egy régi fertőzés, endometriózis vagy más probléma miatt is. A kismedencei adhézió krónikus fájdalmat okozhat, és egyéb tünetekkel is járhat, attól függően, hol helyezkedik el. A tünetek enyhítésére általában minimálisan invazív műtétet javasolnak.

 

13. Petefészek ciszták

 

A petefészek ciszták akkor alakulnak ki, mikor a petefészekben a petét tartalmazó tüsző nem reped meg teljesen, hogy a petesejt kiszabadulhasson, vagy a folyadék eltömíti. Ilyenkor egy ciszta nevezetű növekedés alakul ki a területen, amely puffadást, nyomást vagy kismedencei fájdalmat okozhat a ciszta elhelyezkedésének oldalán.
A legtöbb ciszta nem rákos elváltozás, és sok esetben magától felszívódik. bizonyos esetekben a ciszta vérezhet vagy felszakadhat, mely éles, súlyos kismedencei fájdalommal jár, ami orvosi kezelést igényelhet. A petefészek cisztákat az orvos ultrahang segítségével azonosítja, és várakozást vagy műtétet javasolhat.

 

14. Méh fibroidok (miómák)

 

A fibroidok a méhben lévő izom-és rostos szövetek. Sok esetben nincs velük teendő csak az ultrahangos követés, időnként azonban subfertilitást, fájdalmat, kellemetlen érzetet okozhatnak a kismedencében, a derékban vagy szex során, valamint túlzott vérzést vagy görcsöket a menstruáció alatt. Míg egyes fibroidok nem igényelnek kezelést, más esetekben az orvos gyógyszert, nem invazív eljárást vagy műtétet javasolhat.

 

15. Tumor

 

Ritka esetben a kismedencei fájdalom oka a reproduktív rendszer, a húgyutak vagy a gasztrointesztinális rendszerben található rosszindulatú daganat, mely elhelyezkedésétől függően egyéb tüneteket is okozhat. A képalkotó vizsgálatokkal történő azonosítás után az orvos különféle kezelési módszereket javasolhat.

 

Mikor kell orvoshoz fordulni?

 

Minden új, súlyos fájdalom orvosi ellenőrzést kíván. Ha arra gyanakszik, hogy valamilyen fertőzése van, keresse fel orvosát, mert bár egyes fertőzések maguktól elmúlnak, a szövődmények kockázata nem éri meg a várakozást!
Ugyancsak forduljon orvoshoz, ha rendellenes, nem várt hüvelyi vérzést és fájdalmat tapasztal!

 

Amennyiben állapotát már diagnosztizálták, de a fájdalom jellegében hirtelen változást tapasztal, forduljon orvoshoz, mert tünetei a betegség súlyosbodására is utalhatnak.
A kismedencei fájdalom mellett jelentkező egyéb tünetek, mint a láz, hányinger, hányás, szintén arra utalnak, hogy mielőbb orvoshoz kell fordulnia! Megfelelő kezelés és a súlyos szövődmények elkerülése érdekében elengedhetetlen az átfogó, alapos orvosi vizsgálat!

 

Forrás: www.medicalnewstoday.com
Lektorálta: Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász