Méhösszehúzódás

Főoldal / Intim zóna / Méhösszehúzódás
Mi a különbség a valós méhösszehúzódások és Braxton-Hicks összehúzódások között?

A valós méhösszehúzódások egyfajta mintázatot mutatnak, ellentétben a Braxton-Hicks kontrakciókkal, mely jóslófájások időtartama és gyakorisága is változó. Emellett a Braxton-Hicks összehúzódások általában kevésbé fájdalmasak, és az eseteke többségében csak kellemetlen érzést okoznak a hasban.

 

A méhösszehúzódások közötti különbség felismerése fontos annak felismerésére, mikor indul meg a szülés és mikor kell értesítenie az orvosát. Az alábbiakban a különböző típusú összehúzódásokról, illetve azok felismeréséről írunk.

hirdetések

Valódi szülési fájdalmak

A méhösszehúzódások akkor jelentkeznek, mikor a méh izmai megfeszülnek, majd elernyednek. A terhesség alatt bármikor előfordulhatnak, de a valódi szülési fájdalmak (méhösszehúzódások) csak akkor jelentkeznek, mikor a szülés ténylegesen megindul.

 

Az igazi méhösszehúzódások meglehetősen fájdalmasak lehetnek, mely fájdalom jellemzően erősödik a szülési folyamattal előre haladva. Általában akkor a legfájdalmasabb, mikor az izom megfeszül, és akkor enyhül, mikor az elernyed.

 

A fájdalom helye változhat, de a valódi méhösszehúzódások általában a has és a deréktájékon okoznak fájdalmat, mely előfordulhat, hogy az oldalakra és a combba is kisugárzik.

 

A szülés általában rendszeres, tartós méhösszehúzódásokkal kezdődik. Ezek a méhnyak kifejtődését és tágulását, azaz a szülésre való felkészülést eredményezik.

Braxton-Hicks összehúzódások

A Braxton-Hicks összehúzódások már a szülés előtt is jelentkezhetnek, és jóslófájásoknak is nevezik őket. Már akár – ritkán - 6 héttel a teherbeesést követően észlehetőek, noha általában csak a második vagy a harmadik trimeszterre jellemzőek. Míg ezeknek az összehúzódásoknak a kiváltó oka nem világos, funkciójuk az, hogy felkészítsék a testet a szülésre.

 

A Braxton-Hicks összehúzódások gyakorisága, időtartama és intenzitása is változó, noha a terhesség vége felé egyre gyakrabban jelentkeznek. A Braxton-Hicks összehúzódások nem tágítják a méhszájat és nem vezetnek szüléshez.

Hogyan állapítsa meg a különbséget?

A braxton-Hicks összehúzódásokat gyakran tévesztik össze a valós szülési fájdalmakkal, különösen, ha a terhesség vége felé jelentkeznek. Íme a legfőbb különbségek a szülési fájdalom és a Braxton-Hicks méhösszehúzódás között:

  • Rendszeresség – A valós méhösszehúzódások 30-70 másodpercig tartanak és rendszeres időközönként jelentkeznek. A Braxton-Hicks összehúzódások nem követnek semmilyen rendszeres mintát.
  • Növekvő gyakoriság – A valódi méhösszehúzódások egyre gyakoribbá válnak a szülés közeledtével. A Braxton-Hicks összehúzódások gyakorisága nem nő.
  • A fájdalom intenzitása – A valódi méhösszehúzódások fájdalmasabbak, mint a jóslófájások, melyek, noha kellemetlenek, általában nem okoznak igazi fájdalmat.
  • A fájdalom helye – A valódi méhösszehúzódások általában az egész hasra és a derékra kiterjedő fájdalommal jelentkeznek, mely fájdalom a combokba, lábakba sugározhat. A Braxton-Hicks összehúzódások főként a has elején jelentkező kellemetlenséget jelentenek.
  • A mozgás hatása – A testhelyzet megváltoztatása vagy más módon történő mozgás rendszerint leállítja a Braxton-Hicks összehúzódásokat. A valódi méhösszehúzódásokra mindez nincs hatással.

Mikor forduljon orvoshoz?

A kontrakciók típusai közötti különbség megismerése segít abban, hogy tudja, mikor kell tényleg kapcsolatba lépni az orvosával. Ha bizonytalan, hívja orvosát! A valódi méhösszehúzódások a szülés megindulását jelzik, ilyenkor elengedhetetlen az orvossal való kommunikáció.

 

Nagy valószínűséggel valós szülési fájdalomról van szó, ha az rendszeresen, egyre gyakrabban jelentkezik, és intenzitása is nő. A fájdalom általában az egész hasat érinti és a derékra is kiterjed. A szülés megindulásának egyéb tünetei közé tartozhat a világos piros, kevés mennyiségű hüvelyi váladék vagy a magzatvíz elfolyása.

 

A szülésre való felkészülés során a baba egyre lejjebb, a medencebemenet közelébe kerül. Másik jel a közelgő szülésre a pár nappal korábban tapasztalható, fokozott mennyiségű hüvelyváladék ( a „nyákdugó” távozása, bár ez sokszor nem jelent progressziót).

 

Ha a rendszeres, fájdalmas méhösszehúzódások a harmadik trimeszter előtt jelentkeznek, azonnal konzultáljon orvosával, mert előfordulhat, hogy koraszülésről van szó!

Összefoglalás

A valódi méhösszehúzódások a szülés jelei, míg a Braxton-Hicks összehúzódások nem vezetnek szüléshez. A valódi szülési fájdalom, mely a hasból a derékba és lábba is sugározhat, sokkal intenzívebb, egy következetes minta szerint ismétlődik, míg a jóslófájások nem.

 

Ha bizonytalan, vagy a szülés egyértelmű jeleit tapasztalja, hívja orvosát!

 

Forrás: www.medicalnewstoday.com

Lektorálta: Dr. Tekse István szülész-nőgyógyász