A 7 leggyakoribb, fájdalmat okozó divatszokás

Főoldal / Egyéb / A 7 leggyakoribb, fájdalmat okozó divatszokás
Az ékszerek és az egyéb divatos kiegészítők rendkívül fel tudnak dobni egy-egy ruhát, ám emellett gyakran okoznak bőrviszketést, fájdalmas fertőzést. Íme, hogyan lehet a divat fájdalmas:

Fém ékszerek: allergiás reakció

Az ékszerek – leginkább a fülbevalók és gyűrűk – kontakt dermatitiszt, azaz kiütést okozhat azoknál, akik érzékenyek a fémekben található bizonyos vegyületekre. A legtöbb gondot a nikkel és az arany okozza, de bármely fémből készült ékszer problémát válthat ki. Emellett az ékszer színét adó bevonat is irritálhatja a bőrt, ilyen például a kobalt borítás.

 

Mi a teendő, ha kedvenc fülbevalójától kipattogzik? Sajnos le kell mondania annak viseléséről, ellenkező esetben krónikus kiütéssé válhat az allergiás reakció!

 

A nikkel az ékszereken kívül egyéb divatcikkekben is megtalálható, így például a cipzárakban, csatokban, gombokban, ám ezek nem jelentenek akkora problémát azoknál, akik érzékenyek a nikkelre, mivel ezekben az esetekben általában nincs közvetlen bőrkontaktus.

hirdetések

Nehéz fülbevalók: fülcimpa károsodás

A fülcimpát megnyújtó fülbevaló általában nem a legkényelmesebb választás. Sőt, az érzékeny fülcimpára nehezedő megterhelés igencsak fájdalmas estét tud okozni. Ráadásul, a nehéz fülbevalók gyakori viselésével járó extra súly nem csak a fülcimpa, hanem a belövési lyuk tartós megnyúlását okozza. Emellett a nagy fülbevalók – különösen a nagy karika vagy komplex fülbevalók – fokozzák a fülcimpa szakadás veszélyét, hiszen beleakadhatnak a ruhába.

 

Egy másik, a fülcimpa tartós károsodását okozó divat a kitágított lyukba illesztett fülbevaló. Ebben az esetben a lyuk sosem fog összeforrni, hiszen nem a hagyományos fülbevaló viseléséhez szükséges apró lyukról van szó, mely beforr, ha azt nem viseljük. Az ilyen tágított lyuktól csak plasztikai beavatkozás segítségével lehet megszabadulni.

 

Megoldás: Ha egy fülbevalónak érezhető súlya van, jobb, ha nem az Ön füléből lóg!

Szoros gyűrű: rossz vérkeringés

Amellett, hogy fájdalmas az eltávolítása, a túl szoros gyűrű kellemetlenség érzetet és zsibbadást okozhat az ujjban, mivel gátolja a normális vérkeringést. Rendszeresen húzza le a gyűrűjét, hogy hagyja az ujját kicsit szellőzni, illetve azért is, hogy felmérje, mennyire szorítja el az ujját! Ha úgy érzi, szorosabb a kelleténél, állíttasson a méretén, még azelőtt, hogy olyan szoros lenne, hogy már nem tudja lehúzni!

 

Forduljon orvoshoz, ha azt észleli, hogy a gyűrűs ujja elszíneződött, mivel ez arra utalhat, hogy a gyűrű gátolja az ujj, és a kéz vérellátását.

 

A gyűrűtől zöldes színű lett az ujja? Ezt a bőr reakciója okozhatja a gyűrűben található fémre. A jelenség az olcsóbb gyűrűk esetén valószínűbb, és általában semmi köze az allergiához.

Fül és test piercing: irritáció, fertőzés

A fül piercing is okozhat fertőzést, ha nem steril körülmények között történt a beavatkozás. Az ilyen fertőzések leginkább a tályoghoz hasonlítanak. A legnagyobb gondot azonban a fülpiercingnél az jelenti – ez leginkább azoknál fordul elő, akiknek ugyanabban a fülben több is van –, ha átszúrják a porcot.

 

A porc kiváló telephely a baktériumok számára, a vérellátása gyenge, így kevésbé képes a fertőzések leküzdésére. Ezért ha a porcot átszúrják, a fertőzés kockázata fokozott, ami karfiolfület (boxolóknál gyakori), de akár porcelhalást és tartós deformitást okozó fülkagylógyulladást (perichondritis) is okozhat.

 

Orr, ajak, nyelv, köldök vagy a test egyéb területeit érintő piercingen gondolkodik? Biztonságosabb, ha elkerüli a nikkel tartalmú testékszert, hogy megelőzze az allergiás reakciót! A fertőzés elkerülése érdekében pedig válasszon könnyen tisztítható, könnyen eltávolítható darabot!

Kontaktlencse: szemkárosodás

A vény nélkül kapható színes kontaktlencsék kifejezetten Halloween és farsang szezonban népszerűek, de komoly egészségügyi kockázatot jelentenek, különösen azért, mert a felhasználók gyakran nem tudják, hogyan kell helyesen viselni és tisztítani, illetve mert gyakran nem tudni, hogy mennyire biztonságos anyagból készültek.

 

Ha a szabványos, vényköteles kontaktlencsét viseli, fontos, hogy betartsa a viseléssel és tisztítással kapcsolatos szabályokat, így például ne viselje zuhanyzáskor. Egy felmérés szerint a felhasználók mindössze 2%-a tartja be a kontaktlencse hordásának biztonsági szabályait. Forduljon orvoshoz, ha szemfájdalomra, bőrpírre vagy kellemetlen érzésre panaszkodik – ezek mind fertőzés jelei lehetnek.

Szoros hajpántok, fejpántok vagy hajgumik: kompressziós fejfájás

Ha fáj a feje, és azt nem a reggeli kávé elmaradása, vagy az egész napos monitor-nézés okozza, figyeljen arra, mi van a fején! A túl szoros hajpántok – akárcsak a szoros sapkák, sisakok vagy szemüveg – kompressziós fejfájást okozhatnak. Ugyancsak ez a helyzet, ha a hajgumit húzta szorosra, és az a bőrt is húzva fejfájást eredményez. Figyeljen eme kiegészítők beállítására!

Cipők, táskák: hát-, nyak-és vállfájdalom

A fájdalmat okozó divat-kiegészítők közül a cipők és a táskák a legnagyobb bűnösök. A túl nehéz táska, különösen, ha helytelenül viselik azokat, fej-, nyak-és vállfájdalmat okozhat, míg a túl szoros, vagy nem megfelelően illeszkedő, kényelmetlen cipő különböző lábfájdalmakat (tyúkszem, bütyök, kalapácsujj, benőtt köröm stb.) eredményez.

 

(Cs.K. fordító, everydayhealth.com)