Az alhasi- és herefájdalom okai

Főoldal / Intim zóna / Az alhasi- és herefájdalom okai
A herék és az alhasi régió az izomzat és a kötőszövet mellett olyan speciális szöveteket tartalmaznak, melyek segítik a férfi nemi hormonok szabályozását és a spermiumok termelését. A hasi- és herefájdalom éles, szúró fájdalom lehet, de sugárzó vagy lüktető fájdalom formájában is jelentkezhet. Ezeket a tüneteket számos, a háttérben meghúzódó probléma okozhatja.

Lágyéksérv

A lágyéksérv gyakran okoz fájdalmat az alhasi régióban és a lágyékban. Ez az állapot a hasfali izomzat és kötőszövet lágyéki területének gyengülése miatt alakul ki. A sérv gyakran az inguinalis csatornában alakul ki, mely egy apró lyuk a hasfalon. A sérv akkor alakul ki, ha ez a lyuk megnövekszik - például nehéz dolgok emelgetésekor - és a szövet túlnyúlik a lyukon.

 

A lágyéksérvtől szenvedő férfiaknál kitüremkedő szövet kerül a lágyék területére, mely kiterjedve a herék irányába terjedhet. A lágyéksérv kialakulásának kockázata az életkor előrehaladtával nő, és gyakrabban fordul elő elhízottaknál, illetve olyanoknál, akik nagy túlsúlytól szabadultak meg. A lágyéksérv kezelése általában műtéti úton történik.

hirdetések

Heretorzió

A heretorzió – melynek során a herét és mellékherét ellátó erek megcsavarodnak – is okozhat here, vagy alhasi fájdalmat. A torzió a herék vérellátását csökkenti, így a here állományának súlyos károsodását okozhatja. A heretorzió intenzív, figyelmeztető előjel nélkül jelentkező, alhasba sugárzó fájdalommal és a herezacskó duzzanatával jár az egyik herében.

 

Emellett a tünetek közé tartozik még a hányinger, hányás, here megnagyobbodás, duzzanat, vagy a véres sperma is. Ha heretorzióra gyanakszik, azonnal forduljon orvoshoz, mivel a szövetek oxigénhiánya azok elhalásához, visszafordíthatatlan herekárosodáshoz vezethet!

Epididymitis

Az alhasi- és herefájdalom másik lehetséges oka az epididymitis. A betegség bakteriális vagy vírusos fertőzés eredményekét alakulhat ki, mely gyulladást, duzzanatot, bőrpírt okoz. A fertőzés gyakran a húgyhólyagból vagy húgycsőből indul, majd továbbterjed a mellékherére, fájdalmat okozva a herékben és az alhasban. További tünetek közé tartozik a hőemelkedés, láz, hidegrázás, fájdalmas vizelés és/vagy ejakuláció, véres vizelet és gyakori vizelési inger.

 

A kezelés általában a háttérben meghúzódó fertőzést célzó antibiotikum kúra, illetve fájdalomcsillapítás a tünetek enyhítésére. Kezelés nélkül a betegség hosszú távú fájdalommal jár.


(Cs.K., Forrás: livestrong.com, lektorálta. Dr. Ujj Zsófia)