Szívfájdalom étkezés után

Főoldal / Mellkas / Szívfájdalom étkezés után
A szív és mellkas területén jelentkező fájdalom bármikor is jelentkezik, nagyon riasztó. Amennyiben ez a fájdalom közvetlenül étkezés után jelentkezik, nagy valószínűséggel gyomorégés okozza, ugyanakkor a szívroham figyelmeztető jeleinek ismerete életet menthet.

Sose vegyen semmiféle mellkasi fájdalmat félvállról! Amennyiben étkezés után mellkasi fájdalmat tapasztal, a legbiztonságosabb, ha mielőbb orvoshoz fordul!

hirdetések

Fájdalmas gyomorégés

Az étel a nyelőcsőn át a gyomorba az úgynevezett alsó nyelőcső záróizmon keresztül jut. A nyelőcső alsó záróizom ellazul, amikor az étel a gyomorba kerül, majd összehúzódik, hogy megakadályozza az élelmiszer és emésztőnedvek visszaáramlását a nyelőcsőbe.

 

gyomorégés akkor jelentkezik, ha a nyelőcső alsó záróizom ellazul, vagy gyenge lesz, nem zár jól és a gyomorsav visszajut a nyelőcsőbe. Ha túl sokat eszik, a bevitt mennyiség nyomást gyakorol a nyelőcső alsó záróizomra, így nagyobb a gyomorégés kockázata.

 

Gyomorégés akkor is előfordulhat, ha túl hamar fekszik le étkezés után, vagy bizonyos élelmiszerek (pl. fűszeres és/vagy zsíros ételek, koffein, vörös bor, csokoládé, szénsavas üdítők) fogyasztását követően. A gyomorégés a mellkasi fájdalom mellett égő érzést okozhat még a torokban és savanyú ízt a szájban.

GERD

Amennyiben rendszeresen tapasztal mellkasi fájdalmat étkezés után, valószínűleg gastrooesophagealis reflux betegsége (GERD) van. A GERD, azaz a krónikus savas reflux hetente több, mint két alkalommal jelentkezik, legalább pár héten keresztül. A GERD fő tünete a gyomorégés, továbbá okozhat mellkasi fájdalmat, nehézlégzést, hányingert, hányást, torokfájást, rossz leheletet, zihálást és krónikus, száraz köhögést is.

 

Ha nem kezelik, a GERD súlyos szövődményekhez vezethet, beleértve a nyelőcső vérzését, légzési problémákat és a nyelőcső szűkületét.

 

Ha úgy véli, GERD-je van, beszéljen orvosával – segíteni fog megtalálni, hogy mi a legjobb módja annak, hogy ellenőrzés alatt tartsa állapotát!

 

(Cs.K., Forrás: livestrong.com, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia)