Sporttal megelőzhető a tenziós fejfájás!

Főoldal / Fej, fejfájás, migrén / Sporttal megelőzhető a tenziós fejfájás!
Az izomfeszülés hatására keletkező nyak-, váll-, arc- és szemkörnyéki fájdalom hatásos ellenszere lehet a sport. Aki rendszeresen sportol, könnyedén megelőzheti ezt a fejfájástípust, az úgynevezett tenziós fejfájást, a feszítő fájdalmat, illetve elérheti panaszi enyhülését.

A tenziós fejfájás oka igen gyakran a nyak és vállizomzat tartós összehúzódása, a feszültség, a stressz, a konfliktusok, a túl kevés alvás, illetve a dohányzás és az alkoholfogyasztás. A fejfájás hátterében sokszor szemünk megerőltetése vagy a helytelen testtartás áll, pl. számítógép előtti munkavégzéskor.

hirdetések

Tenziós fejfájás estén a fájdalom jellege:

  • Nyomó, de nem lüktető!
  • Fizikai aktivitás hatására nem erősödik
  • Nem túl erős
  • A fej mindkét oldalán érezhető a fájdalom
  • Sem szédüléssel, sem hányingerrel, sem zsibbadással, sem bénulással, sem érzészavarral, sem zaj- és/vagy fényérzékenységgel nem jár!

Ellenkező esetben a fájdalmat súlyos betegség okozhatja, ezért mihamarabb forduljon orvoshoz, hogy megállapíthassák a fájdalom okát és megkezdhessék a kezelést!

A tenziós fejfájás rendszerint ártalmatlan. Ám ha havonta minimum 15 alaklommal jelentkezik, krónikus tenziós fejfájásról beszélünk, ami szintén orvosi kivizsgálást és kezelést igényel.

Mely sportágak segíthetnek a tenziós fejfájás enyhítésében?

Sportoljon rendszeresen, válasszon könnyű, kitartó sportot! A tenziós fejfájás kiváló ellenszere lehet az úszás, a kerékpározás vagy a nordic walking. Heti háromszori edzés az ideális.

Ha sok időt tölt számítógép-használattal, végezzen rendszeresen nyakizmokat nyújtó gyakorlatokat!

A stresszkezelési technikák (pl. Jacobson-féle progresszív izomlazítás) elsajátításával is eredményes javulás érhető el.

(B. M.; Forrás: onmeda.de)