Menopauza és kínzó fejfájás – A hormonális változások havi 10 nap bénító fejfájást okozhatnak

Főoldal / Fej, fejfájás, migrén / Menopauza és kínzó fejfájás – A hormonális változások havi 10 nap bénító fejfájást okozhatnak
A hőhullámok és álmatlan éjszakák mellett a változó korba lépő nőket a migrén is gyötri, ami a menopauzához közeledve ismétlődővé és egyre súlyosabbá válik. Ezt támasztja alá a University of Cincinnati kutatóinak tanulmánya is.
A kutatást vezető Vincent Martin professzor elmondása szerint az olyan egyszerű kezelési módszerekkel, melyekkel módosítják a hormonszintet – beleértve a hormonális fogamzásgátlókat is – könnyen megoldható ez a probléma.
hirdetések

A menopauzával súlyosbodhatnak a migrénes panaszok

A kutatók 3664, migrénre hajlamos nőt figyeltek meg a menopauza előtti és az azt követő években. Azt tapasztalták, hogy azoknál, akiknek már voltak migrénes rohamai, a menopauza közeledtével 60%-kal nőtt a súlyos, legalább havi 10 nap jelentkező fejfájás előfordulási aránya. A Headache (fejfájás) című folyóiratban megjelent tanulmány szerint mindennek leginkább az alacsony ösztrogén és progeszteron szint a kiváltó oka, bár a kutatók szerint a túlzott gyógyszerhasználat is kiválthatja.
 
A menopauza, mely leggyakrabban a nők 40-es életéveinek végén és az 50-es évek elején jelentkezik, és többek között az alábbi panaszokat idézi elő:
  • depresszió,
  • hőhullám,
  • hangulatváltozás,
  • éjszakai izzadás,
  • hosszú távon csontritkulással és memória vesztéssel járhat.
 
A kutatás társszerzője, a New Yorkban található Albert Einstein College of Medicine professzorának, Richard Liptonnak elmondása szerint a perimenopauzában (a menopauzát megelőző hónapok) jelentkező ösztrogén- és progeszteronszint változások fokozott fejfájást válthatnak ki az említett időszakban. Emellett, mivel a nők az életkor előrehaladtával számos egyéb fájdalmat is tapasztalnak (pl. ízületi fájdalmakhátfájás stb.), előfordulhat, hogy a fájdalomcsillapító gyógyszerek túlzott használata okozza a fejfájások előfordulásának hirtelen, erőteljes növekedését.
 
A menopauzában lévő nők mintegy 80%-a tapasztalja az állapottal járó tüneteket, melyek általában 4 évig tartanak. Körülbelül minden tizedik nő esetében ez az időszak tovább is elhúzódik, és bizonyos esetekben akár 12 évre is nyúlhat!

A megoldás: hormonális terápia és fogamzásgátló tabletta

A kutatók szerint a perimenopauza és menopauza időszakára felírt hormonális terápiával ezek a változások szinten tarthatók. A korai menopauza idején akár a fogamzásgátló tabletta is elég a hormonok szinten tartásához, míg a kései menopauzában, mikor a menstruáció kimaradozik az ösztrogén tapasz alkalmazását javasolják.
 
Szakértők szerint sokkal több nőnek kellene felajánlani a hormonpótló terápiát, annak ellenére is, hogy sokan félnek attól, hogy az növeli a rák kockázatát. Felmérések szerint legalább minden negyedik nő azért utasítja el a hormonpótló terápiát, mert fél annak egészségügyi kockázataitól. Pedig egy kutatás eredménye szerint, minden 1000 olyan nőből, aki 50 éves kora felett 5 évig bármiféle hormonpótló terápián vett részt, csak egy esetben fordul elő petefészekrák.
 
A csak ösztrogént tartalmazó hormonpótló terápián ugyanebben az időszakban részt vevők esetében ez az arány 1000-ből 1.5 mellrák, míg a kombinált ösztrogén-progeszteron hormonpótlást alkalmazóknál 1000-ből 6 mellrák volt.
 
(Cs.K., Forrás: dailymail, Lektorálta: Dr. Osikóczki Orsolya)