Búvár fülfájás: hogyan kerülhető el?

Főoldal / Egyéb / Búvár fülfájás: hogyan kerülhető el?
A vízbe történő merülés közben tapasztalható nyomáskülönbség könnyen okozhat fülfájást. A fájdalom kellő elővigyázatossággal elkerülhető.

A búvárkodás előtt tájékozódjon a rizikókról, valamint a lehetséges sérülésekről, továbbá már a merülés elejétől figyeljen oda a figyelmeztető jelekre. Ha teltségérzetet vagy fülfájást tapasztal, ne merüljön mélyebbre! Ha a nyomás-kiegyenlítési technikák nem működnek, a merülésnek véget kell vetni. 

hirdetések

Ha a dobhártya megreped, a búvár dezorientálttá válhat, vagy hányhat, ami pánikhoz vezet. A pánikoló búvár túl gyorsan emelkedhet a felszínre, ezért a merülő partnernek alaposan figyelni és segítenie kell, ügyelve a dekompressziós megállások betartására. A felszínen semmilyen tárgyat vagy fülcseppet nem szabad a fülbe helyezni, a fület szárazon kell tartani!

Ha megtörtént a baj...

A legfontosabb, amit tehet, hogy megszakítja a merülést, felszínre emelkedik, és betartja a dekompressziós megállásokat!

  • A kezelés magába foglalja a dekongesztánsok és orrspray használatát, hogy segítsen megnyitni a fülkürtöt. Ha allergia is hozzájárul a tünetekhez, antihisztaminokat írhat fel az orvos.
  • A fájdalomcsillapítók segíthetnek, és ha a dobhártya nem repedt meg, fülcseppel enyhíthető a fájdalom.
  • A repedt dobhártya antibiotikum kezelést igényel a fertőzések megelőzése érdekében.
  • Ha a dobhártya megrepedt, vagy halláscsökkenést tapasztal, hallásvizsgálatra is sor kerül.
  • Ha a betegnek arcbénulása van, szájon át szedhető szteroidokat írhat fel az orvos.

Kerülje a fülcsepp alkalmazását, hacsak nem az orvos írta fel azt! Ne tegyen semmit a fülébe! A dobhártya gyógyulása és a tünetek megszűnését követő 2 hétig nem búvárkodhat!

Megelőzés

Ha nem tudja, hogyan egyenlítse ki a fülében a nyomást, szakítsa meg a merülést. A kiegyenlítésnek több módja is van. A legelterjedtebb, ha befogja az orrát, bezárja a száját és fúj. Így nő a nyomás a szájban és torokban, a levegőt az Eustach-kürt felé nyomva, hogy az megnyíljon. Merülés során többször is ki kell egyenlíteni a nyomást!

Nem szabad búvárkodni, ha bármilyen légúti problémája van!

A legtöbb búvár fülfájás általában egy héten belül magától elmúlik, anélkül, hogy hosszú távú hatásai lennének. A dobhártya repedés hosszabb ideig gyógyul, és néha műtét is szükséges lehet. Az arcidegbénulás – ha jelen van – általában ideiglenes, de az enyhe halláskárosodás tovább fennállhat.

 

CS.K. (webmd)