Endometriózis okozta fájdalom

Főoldal / Intim zóna / Endometriózis okozta fájdalom
Az endometriózis gyakran jár igen fájdalmas tünetekkel. A fájdalmak és más kísérő tünetek többnyire a női hormonális ciklushoz kötődnek, mivel a betegségben szenvedő nők esetében a méhen kívül is találhatók méhnyálkahártya szövetek, és ezekre a vérben lévő hormonok ugyanúgy hatnak, mint a méh belsejében megtalálható méhnyálkahártyára (endometrium).

A panaszok jelentkezése tehát összefügg a menstruációs ciklussal, ami egyben azt is jelenti, hogy a változókorral a tünetek megszűnnek, és terhesség során is alábbhagynak vagy akár teljesen meg is szűnhetnek.

hirdetések

A betegség okozta panaszok erőssége nem feltétlenül áll egyenes arányban az endometriózis mértékével: Körülbelül az endometriózisban szenvedő nők fele nem tapasztalja a tipikus panaszokat. Az, hogy kinél milyen tünetek jelentkeznek, elsősorban attól függ, hogy hol helyezkednek el a méhen kívül a méhnyálkahártya (endometriális) szövetek.

Melyek az endometriózis leggyakoribb tünetei?

Menstruációs fájdalom

A betegség legfontosabb tünete a fájdalmas menstruáció (dysmenorrhoe). Jellemző, hogy a fájdalom, amely többnyire az alhasban érezhető, már röviddel a menstruáció előtt jelentkezik, és annak megszűntével lecseng. A fájdalom bizonyos körülmények között olyan erős lehet, hogy a beteg ezeken a napokon kénytelen kimaradni a munkából. Az endometriózisra jellemző menstruációs fájdalmat, ami csak felnőttkorban fordul elő, és másodlagos dysmenorrhoe-nak neveznek, meg kell különböztetni az elsődleges dysmenorrhoe-tól, ami nem sokkal az első menstruáció után jelentkezik, és nem áll a hátterében kóros szervi elváltozás.

 

Tartós fájdalom

Az endometriózisra esetenként olyan fájdalom hívja fel a figyelmet, amely hosszabb időn keresztül tartósan fennáll, vagy a ciklustól teljesen függetlenül jelentkezik. Ezt a tartós fájdalmat feltehetően azoknak a szöveteknek a károsodása okozza, amelyeken az endometriális szövetek megtapadtak. Főként azokon a helyeken okoz fájdalmas tüneteket, ahol a vér anatómiai okoknál fogva nem tud elfolyni, és a havi vérzéssel összefüggésben ingerli a környező szöveteket.

 

Derékfájás és fájdalmas nemi együttlét

Ha az endometriális gócok a hasüregben a belek és a méh között helyezkednek el, akkor tipikus tünet a derékfájás és a fájdalmas szexuális aktus.

 

Menstruációs zavarok

Az endometriózis további fontos tünete a menstruációs ciklusban bekövetkező zavarok, mely gyakran a két menstruáció közt fellépő vérzés, általában pecsételő, vagy híg, barnás vérzés formájában jelentkezik. Ha az endometriális gócok a méh izomzatához tapadnak, a havi vérzés erősebb, és általában tovább tart.

 

Meddőség

Bizonyos esetekben az endometriózis kiváltó oka lehet akár a terméketlenségnek is.

 

Ritkán előforduló endometriózis-tünet lehet még a vér jelenléte a vizeletben és a nehezített vizeletürítés, amennyiben az endometriális szövet a húgyhólyagba ágyazódott be, illetve a székletben is elfordulhat vér, hogyha az endometriózis a beleket érinti.

 

B.M. (www.onmeda.de)