Fejfájás, ami szemmozgatásra erősödik? - A szakértő válaszol

Főoldal / GYIK / Fejfájás, ami szemmozgatásra erősödik? - A szakértő válaszol
Hónapok óta fejfájásom van, hol erősebb, hol gyengébb, néha nem is érezni. Szemmozgatásra erősödik, azaz ha erőteljesen felfelé, lefelé vagy oldalra nézek, erősebb a fájdalom. Előrehajolás, köhögés, tüsszentés, fejmozdítás hatására ilyesmit nem vettem észre. A fájdalom tompa jellegű, néha olyan érzés, mintha egy abroncs szorítaná a homlokomat.

A háziorvosomnál már voltam ezzel a problémával, ő az optikusomhoz küldött tovább, mondván, hogy a szemüvegemmel kapcsolatos probléma állhat fenn. Ezt megerősíti az a tény, hogy mióta kontaklencséről visszaváltottam szemüvegre(allergia miatt), nagyjából azóta áll fenn ez a probléma. A szemüvegen kicserélték a papucsot, de a fejfájás megmaradt.

hirdetések

Arra is gondoltam, hogy talán fáradtságtól van, így szemtornával próbálkoztam, de annak hatására is erősebb lett a fájdalom. A szemem felett, a szemöldök tövében lévő pontokat erősen nyomva is jobban érződik a fájdalom, valamint általánosságban a homlokot érinti. Fájdalomcsillapító gyógyszer hatására a fájdalom enyhül. A kérdésem, hogy mi lehet a probléma, fennállhat-e valamilyen komolyabb betegség, esetleg a stressz vagy a szemek erőltetése okolható-e ezekért? Kihez fordulhatnék, vissza kellene mennem az optikushoz? Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Kérdező! 

A fejfájás hátterében sok dolog állhat. Vannak olyanok, amelyek egészséges szemmel kapcsolatosak. Ezek lehetnek optikai eredetűek, azaz nem megfelelő a meglévő szemüvegének az értéke, ezáltal folyamatos igénybevételnek van kitéve a szeme az állandó korrigálás miatt.

Nem tudom, hogy tanul, vagy dolgozik-e esetleg, így nem ismert, hogy napközben milyen igénybevételnek vannak kitéve a szemei, és mi a fő fókuszálási távolság. Lehet, hogy túl sokat ül monitor előtt, és esetleg nem megfelelő annak az elhelyezése, vagy megvilágítása. Szemtornával ne próbálkozzon, az nem fogja megoldani a problémáit. Az sem megoldás, hogy állandóan fájdalomcsillapítót szedjen!

Javaslom, első körben az optikában ellenőrizzék le, hogy a jelenlegi szemüvegének megfelelőek-e a paraméterei. A panasza hátterében azonban állhat valamilyen szembetegség is. Ennek kizárása érdekében kérjen egy alapos szemészeti kivizsgálást a területileg illetékes szemészeten.

 

Üdvözlettel: Halmosi Edina