A kerékpározás okozhat lágyéksérvet?

Főoldal / Sportfájdalmak / A kerékpározás okozhat lágyéksérvet?
Noha a lágyék területének zsibbadása meglehetősen gyakori, a kerékpározás okozta lágyéki fájdalom se nem normális, se nem egészséges. Ezért fontos, hogy amennyiben lágyékfájdalmat tapasztal, ellenőrizze a kerékpár beállításait és a nyerget!

A fájdalom a gáttájékból ered, ezen a területen találhatók az alsó testet ellátó legfontosabb idegek és erek. A gáttájékra nehezedő túlzott nyomás többek között prosztata problémákat, sérvet, aranyeret és szexuális zavart is okozhat.

 

Sérvről akkor beszélünk, ha a hasi szervek a hasfal izmai, vagy kötőszövete közötti résen (sérvkapu) át türemkednek ki. A lágyéki tájékot érintő sérvet lágyéksérvnek nevezzük, és férfiaknál sokkal gyakoribb az előfordulása, és általában a herezacskó tövénél, rugalmas tapintású dudorként jelentkezik.

 

A lágyéksérvet okozhatja születési rendellenesség, de a megnövekedett hasűri nyomás következményeként kialakulhat később is. Ennek hátterében többek között állhat nehéz tárgyak emelgetése, megerőltető sporttevékenység, izomhúzódás, túlzott hasi súly, székletürítés közben történő erőlködés, krónikus köhögés és terhesség is.

A sérvet három csoportba sorolhatjuk:

  • visszahelyezhető (reponabilis),
  • részben visszahelyezhető (accret)
  • kizáródott (incarceralt).

A kerékpározás okozta tünetek a lágyéksérv típusától függően változhatnak.

 

Ez a cikk is érdekelheti Súlyemeléskor jelentkező herefájdalom

Visszahelyezhető lágyéksérv

Visszahelyezhető lágyéksérv esetén, amint azt a neve is jelzi, a sérvtartalom a sérvkapun át a hasüregbe visszahelyezhető. Az ágyékon vagy a herezacskón a kidudorodás a sérv méretétől függően nem mindig látszik.

 

A visszahelyezhető lágyéksérv általában nagyobb méretű, ha a beteg áll vagy erőlködik, köhög, és kisebb, ha lefekszik.

 

Egyesek fájdalmat sem tapasztalnak, míg másoknál az csak emeléskor vagy erőlködéskor jelentkezik nyilvánvalóan. A sérv helyén a beteg érezhet égő, szúró/húzó fájdalmat is.

Részben visszahelyezhető sérv

Amennyiben a sérv már régebb óta fennáll, előfordulhatnak olyan összenövések és/vagy hegesedések, melyek miatt a sérvtartalom nem, vagy csak részlegesen helyezhető vissza. Mérete fokozatosan növekszik, és nem csökken fekvő helyzetben sem.

Kizáródott sérv

A hasüregbe vissza nem helyezhető sérvet nem reponálható, vagyis kizáródott sérvnek nevezzük, amely akkor fordul elő, ha  a -elsősorban- belek a lágyékcsatornába szorulnak. A beteg gyakran észlel látható dudort álló és fekvő helyzetben is.

 

A kizáródott sérv bélelzáródáshoz, bélelhaláshoz vezethet, mely lágyéki fájdalommal, hányingerrel, hányással, görcsös hasi fájdalommal jelentkezik. Mivel veszélyes állapotról van szó, ha sérvkizáródásra gyanakszik, azonnal forduljon orvoshoz!

Elzáródott sérv

Ha a kizáródott sérv vérellátása egy időre megszűnik, a lágyék szorításába került bélrészlet és sérvtartalom az erek kompressziója miatt elhal. Ennek tünetei a hirtelen jelentkező és egyre súlyosbodó fájdalom, láz, verejtékezés, szapora szívverés, a sérv pirosas lilára színeződése, (bélsár) hányás, a keringés összeomlása.

Figyelmeztetés

Mielőbb beszéljen orvosával, ha fájdalmat vagy dudort érez a lágyékban vagy a herezacskóban. Bár a műtét nem feltétlenül szükséges a visszahelyezhető sérvnél, sokan választják ezt a megoldást, annak érdekében, hogy elkerüljék a sérv súlyosbodását.

 

FONTOS Hogyan végezze a here önvizsgálatot?

 

Kizáródott és elzáródott sérv esetén azonnali műtétre van szükség! Kizáródott sérv, vagy akut hasi katasztrófa tüneteinek észlelésekor azonnal hívjon mentőt!

 

(Cs.K., Forrás: livestrong.com, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus)