Várandósság allergiásan?

Főoldal / Fej, fejfájás, migrén / Várandósság allergiásan?
Allergénspecifikus immunterápia.
Az allergiás betegségek kezelése olyan mértékben fejlődött az elmúlt években, hogy ma már minőségi, akár tünetmentes életet biztosíthatunk allergiával küszködő, várandós pácienseink számára is – hangsúlyozza dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész orvosa, akit arról kérdeztünk, hogy belekezdhetnek-e az allergénspecifikus immunterápiába a kismamák.  

Allergiás? Ne szenvedjen feleslegesen!

Az allergiás rhinitis kezelésében a már jól ismert, bázisszerként használt szteroid orrspray-k és orális antihisztaminok mellett az allergénspecifikus immunterápia új távlatokat nyitott a betegség kezelésében. A terápia során kis mennyiségű allergént tartalmazó injekciót vagy szájon át alkalmazható spray-t/tablettát kapnak a betegek, melynek adagját fokozatosan növelik. Így segítik elő a szervezet toleranciájának kialakulását, és mérséklik az allergiás tünetek súlyosságát. Dr. Moric Krisztina szerint a terápia óriási előnye, hogy nemcsak az allergia tüneteit kezeli, hanem a kiváltó okra hat, és számottevő mértékben csökkenti az allergiás asztma kialakulását. Bár viszonylag hosszú ideig tartó, nagyfokú elköteleződést és odafigyelést igényel a betegek részéről, hiszen három (a legújabb ajánlások szerint négy) évig tart, a páciensek a kezelést követő pollenszezonban már megtapasztalhatják jótékony hatását. Aki pedig újra szabadon tud kirándulni, sportolni, éjszaka nyugodtan alszik, nem küzd folyamatos orrfolyással és szemviszketéssel, az rendkívül együttműködő és fegyelmezetten vállalja az évi nagyjából 5-6 hónapig tartó kezelést. Az injekcióval ellentétben az orális terápia előnye, hogy otthon is elvégezhető, és ha minden rendben zajlik, akkor nem igényel rendszeres orvos-beteg találkozót sem ez idő alatt.
 
hirdetések

Allergénspecifikus immunterápia a várandósság alatt

Először is fontos leszögezni, hogy az allergiás rhinitis mellett is nyugodt szívvel vállalható a várandósság – hangsúlyozza Moric doktornő, aki hozzá teszi, hogy a betegséggel járó tünetek azonban jelentős problémákat okozhatnak a babavárás idején is, ami a fejlődő magzat számára sem jó. A terhesség alatti hormonális változások befolyásolhatják az immunrendszert, így a várandós nő fogékonyabbá válik új allergiák kialakulására, de a már meglévő allergiája is fokozott tünetekkel járhat. Bár számtalan antiallergiás készítmény áll rendelkezésünkre az allergiás páciensek kezeléséhez, ezek többsége nem alkalmazható biztonsággal a várandósság és a szoptatás idején. Ez esetben javasolható az allergénspecifikus immunterápia, melynek várandósság alatti biztonságosságát több retrospektív tanulmány is megerősítette. Kiemelném azonban, hogy a terápia – elsősorban etikai megfontolások miatt – a várandósság alatt nem indítható el! Ha viszont a kismama már a terhesség előtt elkezdte az immunterápiát, akkor semmi akadálya a terápia folytatásának. Kezelőorvosának azonban mihamarabb jelezze a várandósság tényét.
 
Az immunterápia nemcsak az édesanyára, de a magzat egészségére nézve is igen kedvező hatású lehet. A jelenleg is zajló klinikai vizsgálatok szerint az immunterápiával kezelt anyák gyermekeinél a későbbiekben jelentősen csökkenthető az allergiás megbetegedések (asztma, ekcéma, ételallergia, szénanátha) kialakulásának kockázata. Emiatt is javaslom, hogy időben, a tervezett gyermekvállalás előtt kezdjék el a páciensek az immunterápiát, ami ez esetben nyugodtan folytatható a babavárás idején is – hangsúlyozza dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont orvosa.
 
 
Címkék: terhesség, allergia