Fájdalomcsillapítás endometriózis esetén

Főoldal / Intim zóna / Fájdalomcsillapítás endometriózis esetén
Az endometriózis fő tünete a kismedencei fájdalom, ám szerencsére többféle lehetőség is rendelkezésre áll a fájdalom enyhítésére.

Hő és pihenés

Egy egyszerű meleg vizes palack vagy forró fürdő segít csökkenteni a fájdalmat, de a melegítőpárnák használata is ugyanilyen hatásos. A pihenés és kényelmes testhelyzet csökkentik a stresszt, ezzel együtt a fájdalmat is.

hirdetések

Fájdalomcsillapítók

A nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID) blokkolják a prosztaglandinok termelését a szervezetben. A prosztaglandinok sérülés vagy betegség hatására természetes úton termelődnek és fájdalmat, gyulladást okozhatnak. Számos funkciójuk van, többek között felelősek a méhösszehúzódásokért a menstruáció alatt (ezzel segítve elő a ményálkahártya leválását), mely fájdalommal járhat. Szakemberek úgy vélik, hogy az endometriózisban szenvedő nők több prosztaglandint termelnek, mint azok, akiket nem érint a betegség.

 

A nem szteroid gyulladásgátlók alkalmazását érdemes a menstruáció várható időpontja előtt pár nappal, de legalább az azt megelőző napon elkezdeni. Az ilyen jellegű készítmények mellékhatásai lehetnek a hányinger, hányás, hasmenés és gyomorpanaszok, ám ezek enyhíthetők, ha a gyógyszert étellel vagy tejjel veszi be.

 

A kodein-alapú fájdalomcsillapítók hatékonyan enyhítik a fájdalmat, ám székrekedést, gyomor-bélrendszeri panaszokat okozhatnak, melyek rontják az endometriózisos nők tüneteit.

 

Enyhébb fájdalom esetén az egyszerű fájdalomcsillapítók alkalmazása (pl. paracetamol) javasolt.

Fizioterápia

Gyógytornász segíthet egy olyan, testmozgásból és relaxációs gyakorlatokból feladatsor összeállításában, mely erősíti a medencefenék izmait, csökkenti a fájdalmat, kezeli a stresszt és szorongást. Műtét után a jóga vagy Pilates szelíd gyakorlatai rehabilitáció formájában segíthetik a szervezetet a has-és hátizmok megerősítésével újból formába hozni.

Transzkután elektromos idegstimuláció (TENS)

A TENS készülékek a fájdalomcsillapítók alternatívái. Ezek az apró elektródákkal a bőrhöz kapcsolódó készülékek elektromos impulzusokat küldenek a szervezetbe. Az impulzusok vagy blokkolják az idegeken át utazó fájdalomüzenetet, vagy segítik a szervezet endorfin termelését, mely természetes fájdalomcsillapítóként hat. Az elektromos idegstimuláció is lehet egy megfelelő alternatíva az endometriózis okozta fájdalmak enyhítésére.

 

(Cs.K.,  Forrás: endometriosis-uk.org, Lektorálta: Dr. Vajda Orsolya)