Tippek a fájdalommentes utazásért

Főoldal / Hát, derék / Tippek a fájdalommentes utazásért
A legtöbb, nyak-vagy gerincfájdalomban szenvedő ember számára egy hosszú utazás gondolata igencsak rémisztő lehet. A buszok, vonatok, repülők, de még az autók ülése sem elég kényelmes egy hosszú úthoz, és a huzamosabb ideig történő egyhelyben ülés komoly terhet róhat a hát és a nyak amúgy is fájó területeire. Az alábbi tippek segítenek csökkenteni és elkerülni az utazás során jelentkező hátfájást és az ezzel járó kellemetlenségeket.

Szakaszosan emelje a bőröndöt!

A hátfájdalom gyakran egy olyan hirtelen mozdulatsor végén jelentkezik, mikor valami nehezet emelünk meg. Éppen ezért a szakértők azt javasolják, hogy lassan, a folyamatot, hacsak lehet, több szakaszra bontva emeljük a nehéz bőröndöt! Például mikor az ülés feletti poggyásztartóba szeretné felrakni a bőröndjét, azt előbb emelje az ülés tetejére, majd onnan egy másik mozdulattal a poggyásztartóba.

hirdetések

 

Ugyanígy szakaszokra bontható a bőröndök csomagtartóba emelése is: előbb egy székre vagy fellépőre, és csak onnan a csomagtartóba emelve.

  • Hajlítsa be a térdeit és inkább a láb izmait használja az emeléshez, mint a hátat!
  • Kerülje a derék csavarodását emelés közben! Forduljon helyette a lábaival!
  • A nehéz tárgyakat a testhez minél közelebb tartsa!
  • Oszlassa el a súlyt egyenletesen mindkét oldalán!
  • Amennyiben egyvállas táskát cipel, váltogassa azt a vállain, hogy elkerülje az egyoldali terhelést!

Vigyen magával deréktámaszt!

Az autók, vonatok, repülők ülései gyakran nem biztosítják a megfelelő támaszt a derék és a nyak számára. Egy kifejezetten a (lumbaris) ágyéki gerincszakasz támogatását szolgáló derékpárna használatával kényelmesebbé teheti az ülést. Amennyiben nem rendelkezik ilyennel, vagy elfelejtette magával vinni, egy hengerré görgetett pulóver vagy dzseki is elegendő támaszt nyújthat a deréknak.

 

A felfújható utazó nyakpárna enyhíti a nyak fájdalmát és megfelelő fejtámaszt nyújt az ülő helyzetben történő alvás során.

Fontos a lábak helyzete is!

A derék megfelelő támogatásához szükség van a talpak alátámasztására is. Ha ülés közben a talpak nem szilárd felületen helyezkednek el, a derékra további stressz nehezedik.

 

Ha az ülése túl magas, a talpait próbálja meg lábtartóra (vagy valamire, ami lábtartóként is működhet) helyezni úgy, hogy a térdei derékszöget zárjanak be. Vezetés közben ha mindkét lába a padlón nyugszik, az kevésbé terheli a derekat, mint ha az egyik a gázpedálon van, ezért hosszabb úton érdemes a tempomatot használni.

Nem mindegy mibe és mit pakol!

A nehéz táska súlyosbíthatja a hátfájást az izmokra és ízültekre háruló terhelés által. Ezért érdemes könnyű, lehetőleg olyan görgős bőröndöt használni, mely mozgatását a fogantyú is segíti.

Még ebben az esetben is előfordul, hogy a bőröndöt meg kell emelnie (lépcsőn fel-le, autóból ki-be stb.), ezért ahelyett, hogy egy nagyobb bőröndöt tömne meg, inkább egy kisebbet válasszon és csak a tényleg szükséges holmikat pakolja be.

Figyeljen a testtartására!

A hosszabb ideig tartó ülés megterheli a derekat, a rossz testtartás pedig ezt tovább súlyosbítja. Győződjön meg róla, hogy a hátát az üléshez támasztja, és a fejtámasz a fej közepét tartja. Tartsa egyenesen a vállait és ne görbüljön előre! Lábai a padlón vagy a lábtartón helyezkedjenek el, s abban az esetben, ha Ön vezet, az ülést és a kormányt úgy állítsa be, hogy kényelmes legyen az útja.

Mozogjon minél többet!

A hosszú ideig történő egy helyben ülés a hát izmait elmerevíti, ezért ha lehetséges, 20-30 percenként álljon fel, nyújtózzon és mozogassa át egy kicsit a törzs izmait!

 

Ne feledje, a mozgás serkenti a vérkeringést, a vér pedig fontos tápanyagokat és oxigént szállít a háthoz, mely segít megelőzni a lágy szövetek elmerevedését és fájdalmát.

 

Már 10 másodperc mozgás és nyújtózás is jobb a semminél. Emellett a mozgás megelőzi a vérrögképződést (trombózis), mely az egyik legveszélyesebb kockázati tényező a hosszú utazás alatt.

Nyújtóztassa a lábait, csípőjét!

A hosszabb ideig tartó ülés merevséget okozhat a comb hátsó részén lévő izmokban és a csípő izmaiban, mely az alsó deréktáji szakaszra is kihat.

  • Derékból hajoljon előre, tartsa a lábait egyenesen, és próbálja meg megérinteni a lábujjait. Tartsa ezt a pozíciót 30-45 másodpercig.
  • Üljön a szék szélére, nyújtsa ki az egyik lábát, a sarka maradjon a padlón. Húzza ki magát, és próbálja meg a köldökét a comb felé irányítani a háta homorításával, anélkül, hogy a törzsét előre döntené. Tartsa ezt a pozíciót 30 másodpercig, majd ismételje 3-szor mindkét lábbal.
  • Üljön a szék szélére, dőljön előre, és tegye az egyik lábát maga mögé annyira, amennyire csak tudja, miközben a lábujjai érintik a talajt. Ezután üljön fel egyenesen, de tartsa a lábát maga mögött. A nyújtást a csípő elején és a hátra nyújtott láb oldalán kell éreznie. Tartsa ezt a pozíciót 30 másodpercig, majd ismételje meg a másik lábával is!

Gyors fájdalomcsillapítás

Amennyiben a fájdalom utazás alatt lángol fel, a leggyorsabban úgy enyhítheti azt, hogy jeges borogatást alkalmaz, esetleg felváltva használ hideg-és meleg borogatást.

 

Utazás során a jég és a meleg borogatás is könnyen hozzáférhető, hiszen bármilyen zacskót megtölthet jéggel, és azt alkalmazhatja a fájdalmas területen. Az így elkészített jeges pakolás jó szolgálatot tehet vonaton vagy repülőn is az ülés és a derék közé helyezve.

 

Patikában és nagyobb drogériákban is beszerezhetőek az eldobható meleg tasakok vagy tapaszok, melyek felbontást követően bocsátják ki a hőt, mely több órán át tartó enyhülést biztosít egy hosszú úton.

 

Ugyanakkor ne feledje, hogy a túl sok hő duzzadást okozhat, ezért ajánlott hosszan tartó alkalmazását elkerülni, és a legjobb 15 percenként váltogatni a hideg és meleg borogatást.

 

(Cs.K., Forrás: spine-health.com, Lektorálta: Keczán Judit, alternatív gyógytornász)

Címkék: utazás, gerinc, nyak