Fáj a nyaka az ülőmunkától? Mozgással megszűntethető

Főoldal / Egyéb / Fáj a nyaka az ülőmunkától? Mozgással megszűntethető
Az ülő életmódnak köszönhetően számtalan krónikus betegség és állapot keseríti meg az emberek mindennapjait. Ilyen panasz például a kínzó nyaki fájdalom, ami akár állandósulhat is.

Jó hír azonban, hogy megfelelő mozgásterápiával helyreállítható a test statikai egyensúlya, így egy idő után már nem fog problémát okozni az, ha a monitort kell nézni az irodában. Hogy pontosan miért is alakul ki az ülőmunka miatt nyakfájdalom, és hogy mit lehet ellene tenni, arról Németh Vivient, mozgásterapeutát kérdeztük.

hirdetések

Abnormális testtartás a számítógép előtt

Az ülőmunka során a legtöbben elfeledkeznek a helyes tartartásról, és a székben görnyedten gépelnek, melynek során a fej is gyakran előrébb kerül. Ehhez az abnormális pozícióhoz igen könnyű hozzászokni, aminek eredménye különböző mozgásszervi panaszok megjelenése. A fej előrebillenése és lehajtása miatt a nyak izmai tartósan megfeszülnek, az izomegyensúly megbomlik és bizonyos izmok megrövidülnek - ennek eredményeként úgynevezett trigger pontok, vagyis izomcsomók keletkeznek, melyek nyomhatják a környező idegeket, fájdalmat generálva ezzel. Ez a fájdalom kisugározhat a karokba, a hátba, sőt, akár krónikus fejfájást is előidézhet a probléma.


Érdemes tudni, hogy a túlterhelés és a tartós izomfeszülés következtében a nyak csigolyái elmozdulhatnak, és olyan degeneratív folyamatok indulhatnak el, mint a porckorongsérv vagy a nyaki gerinc kopásos megbetegedése.

Mozgásterápiával véget vethet a fájdalomnak

Bár igazán jól eső érzés, és valamelyest segít is az, amikor munka közben felállunk és elvégzünk pár gyakorlatot, viszont ha már kialakult a probléma, úgy ez sajnos kevés.  Ugyanis az évek alatt rögzült hibás tartásból eredő izomcsomók eltűntetéséhez - és az olyan szövődmények kezeléséhez, mint pl. a nyaki gerincsérv - hosszabb út vezet, és az esetek többségében személyi edző segítségére van szükség - természetesen szakorvos jóváhagyásával! Az edző ugyanis felmérve a paciens aktuális állapotát és figyelembe véve esetleges orvosi leleteit, annak aktív közreműködésével helyreállítja a test statikai egyensúlyát, és megszűnteti a túlzott izomfeszülést.

 

A nyaki panaszok orvoslása érdekében elsősorban a hátizmok megerősítésére van szükség, hiszen a kialakult problémák elsősorban a gyenge hátizmoknak köszönhető. A gyakorlatok során külön figyelmet kapnak a rombusz izmok, a trapézizom, de a hanyag tartás miatt a has izmait is erősíteni kell. Ezt követően a nyak izmairól lekerül az extra teher, aminek következtében egy idő után megszűnik az itt lévő izomfeszülés és fájdalom, illetve az izomcsomók eltűnnek. Mindemellett a mellizmok nyújtása kiemelten fontos, mivel az asztalnál lévő ülőpozíció során a mellizmok rövidült állapotban vannak. Emiatt a vállak fokozottan előre esnek, a nyak abnormális helyzetéhez is hozzájárulnak.


Ehhez azonban fontos, hogy az illető szakszerű segítségben részesüljön, hiszen a gyakorlatok helytelen kivitelezése nem hogy nem javít az állapoton, de ronthat is rajta - figyelmeztet Németh Vivien, mozgásterapeuta, aki hozzátette, hogy az otthoni gyakorlatok rendszeres végzése ugyanolyan fontos, mint az edzőteremben. Ráadásul a mielőbbi javulás érdekében az irodában is érdemes bizonyos ajánlásokat betartani.

További teendők, hogy a nyakfájdalom ne okozzon problémát többé

  • A monitor képernyője szemmagasságban legyen.
  • Kb. 80 cm-re legyen a monitortól.
  • A billentyűzetet helyezze el úgy, hogy a felkar és az alkar 90 fokos szöget zárjon be.
  • Tegyen a háta mögé párnát, vállait húzza hátra és eressze le.
  • Állát húzza enyhén hátra.
  • A lábak legyenek talpon, az alsó lábszár és a combcsont 90 fokot zárjanak be.

(Életmód Orvosi Központ)