5 tipp a hátfájás mentes repülőútért

Főoldal / Hát, derék / 5 tipp a hátfájás mentes repülőútért
A nyaralások közeledtével sokakban felmerülhet a kérdés, hogyan birkózzon meg a hosszú repülőúttal járó hátfájással. Összeszedtük az 5 leghasznosabb tippet, melyek betartásával az utazás kevesebb fájdalommal és kellemetlenség érzettel jár.

1. Mozogjon!

A hosszabb ideig tartó, ugyanabban a helyzetben történő ülés nagy megterhelést jelent a gerinc számára, így amilyen gyakran csak teheti, álljon fel, járjon egyet a repülőn, és végezzen pár nyújtógyakorlatot. Már az is sokat számít, ha elsétál a repülő végén található WC-ig, közben átmozgatja a tagjait, lábujjait. Szükség esetén vigyen magával orvosi igazolást és beszálláskor szóljon a személyzetnek, hogy hátproblémája van, ezért utazás közben mozognia kell majd.

hirdetések

2. Foglaljon okosan!

Próbálja a repülőjegyet arra a napszakra foglalni, mikor valószínűleg kevésbé van tele. Ha senki nem ül Ön mellett, könnyebben tud az ülőhelyzetén változtatni, illetve akár ülés közben is mozogni, nyújtani, ha szükséges. Emellett könnyebben hozzájuthat az Ön előtti ülés alatt tárolt holmijához, anélkül, hogy a derekát kellemetlen pózba csavarnia kellene, vagy megerőltetné azt.

3. Támogassa a derekát!

Vigyen magával a gépre egy felfújható/utazó hengert vagy párnát, vagy kérjen egy párnát a személyzettől, hogy kitámaszthassa vele a gerincét, megakadályozza a görnyedést! Ez enyhíti a gerincre nehezedő nyomást és annak fájdalmát is. Ha szükséges, emelje meg valamivel a lábát, hogy a térde derékszögben legyen!

4. Hideg vagy meleg gél

Legyen Önnél fagyasztott gélzacskót vagy fűtőpárna/tapasz (esetleg mindkettő). Ezek nagyszerűek a duzzanat, fájó izmok, hátfájás és még a fejfájás kezelésére is! Ne feledje a kézipoggyászába tenni az orvosi igazolást a hátproblémájáról arra az esetre, ha a biztonsági ellenőrzésnél probléma merülne fel a gélzacskóval kapcsolatban. Jó alternatíva lehet, ha jól záródó üres zacskót pakol a kézitáskájába, amit az ellenőrző kapun átérve jéggel tölthet fel!

5. Fájdalomcsillapító

A vénymentes fájdalomcsillapítók, mint a paracetamol és a nem szteroid gyulladásgátló készítmények, valamint a vényköteles izomlazítók alkalmazása sokat segíthet a repülés alatt és után. Ne feledje, hogy ezeknek a gyógyszereknek be kell jutniuk a véráramba, így legalább egy órával azelőtt vegye be őket, mielőtt a fájdalom jelentkezésére számítana! Ne feledje, egy orvosi igazolás arról, hogy szüksége van a vényköteles készítményekre, sokat segíthet a biztonsági ellenőrzésnél, emellett figyeljen arra, hogy a gyógyszereit mindig az eredeti csomagolásukban szállítsa!

 

Az említett tanácsok kombinációjával az utazás alatt a háta olyannyira kímélve lesz, amennyire csak lehetséges! Ne feledkezzen meg mindezek mellett az utazási stressz csökkentéséről sem: vigyen magával nyugtató zenét, egy jó könyvet, egy kis csokoládét az útra! Bármit, ami relaxálja Önt, hiszen a nyugodt elme segíti a test ellazulását is!


(Cs.K., Forrás: spine-health)