Csillapítsa fájdalmát gyógyszerek nélkül!

Főoldal / Fájdalomcsillapítás / Csillapítsa fájdalmát gyógyszerek nélkül!
A fájdalom kezelésére nem a gyógyszerek jelentik az egyedüli megoldást. Ismerje meg, milyen egyéb lehetőségei vannak a krónikus fájdalom enyhítésére!

krónikus fájdalom jelentkezésekor a legtöbben azonnal a gyógyszeres szekrényükhöz vagy a gyógyszertárba sietnek. Pedig azok rendszerint csak átmeneti enyhülést nyújtanak a fájdalom kezelésében, nem szüntetik meg sem a kellemetlen érzést, sem annak kiváltó okát. Szerencsére számos megközelítési mód létezik a fájdalom kezelésére, melyekből kiválaszthatja az Ön számára legmegfelelőbbet.

Akupunktúra

Az egyik legrégebbi fájdalom kezelési technika a kínai akupunktúra, mely során apró tűket helyeznek el a test speciális pontjain a krónikus fájdalom enyhítésére.

hirdetések

Masszázs

A masszázsnak több jótékony terápiás hatása is van a krónikus fájdalomra. A mély szöveti masszázstól kezdve a sokkal kíméletesebb technikákig, masszázs hatására ellazulnak az izmok és a fájó szövetek, ami enyhíti a krónikus fájdalmat. Egy, az Annals of Internal Medicine című szaklapban megjelent tanulmány megállapította, hogy a deréktáji fájdalmat enyhítő masszázs előnyei akár fél évig is tarthatnak.

Fizikoterápia

Fizikoterápia során megtanítják a betegnek, hogyan mozgassa óvatosan és nyújtsa izmait, hogyan terhelje és erősítse ízületeit úgy, hogy azzal enyhítse a fájdalmat. A fájdalomcsillapító gyógyszerekkel ellentétben a fizikoterápia valóban segít kezelni a fájdalom mögöttes forrását, akár arthritisről, akár más állapotról van szó, emellett segít abban, hogy idővel enyhüljön a krónikus fájdalom.


A fizikoterápia magába foglalhatja a vizes terápiát, mely során az izmokat és ízületeket medencében vagy pezsgőfürdőben dolgoztatják. Emellett a fizikoterápia rendszeres testmozgást is tartalmaz, melyen szakemberek segítségével megtanulhatja, hogyan mozogjon úgy, hogy a fájdalom enyhüljön, ne pedig erősödjön.

Hideg- és hőterápia

A hőterápia növeli a gyulladás miatt fájdalmas terület vérkeringését, így segíti az izmok ellazulását. Ehhez alkalmazhat melegítő tapaszt, melegvizes tömlőt/borogatást vagy a testet és lelket egyaránt ellazító meleg fürdőt.


A hideg terápia is hasznos a fájdalom kezelésében. A vérnek a fájdalmas ízületekbe történő áramlásának lassításával csökken a duzzanat, az idegek pedig lassabban közvetítik a fájdalom ingert. A jeges borogatás, hűtőtapasz alkalmazása csökkenti az ízületi fájdalmakat.

Streszkezelés

A szorongás, stresszdepresszió mind súlyosbíthatja a krónikus fájdalmat, ezért fontos, hogy ne hagyja figyelmen kívül a fájdalom érzelmi oldalát sem! A kognitív viselkedésterápia, mely megtanítja, hogyan kell kezelni a gondolatokat és érzéseket, valamint teste fizikai válaszreakcióit, hatékony kezelési módja lehet a krónikus fájdalomnak.


A biofeedback egy másik módszer, mely a szervezetnek a fájdalomra adott reakcióit tanít meg kezelni, míg a hipnózis segítségével mély relaxációs állapotba juthat, hogy segítse a fájdalom kezelését.

TENS kezelés

Ha elektromosan stimulálják a területet, ahol a fájdalom lokalizált, az hatékony segítség lehet a fájdalom kezelésében. A transzkután elektromos idegi stimuláció (TENS) a leggyakrabban alkalmazott fájdalomcsillapító elektromos stimulációs technika. Ebben egy kis eszközt csatlakoztatnak a bőrhöz, mely elektromos impulzusokat küld a fájdalmas területre, stimulálja az idegeket, így csökkenti a fájdalmat.

Az Ön számára megfelelő megoldás

Nem kell együtt élnie a krónikus fájdalommal! Konzultáljon orvosával, hogy megtalálják az Ön számára legmegfelelőbb fájdalomcsillapító módszert!


(Cs.K., Forrás: everydayhealth.com)