A mellhártya daganat okozta fájdalom és kezelése

Főoldal / Mellkas / A mellhártya daganat okozta fájdalom és kezelése
A mellhártya daganat - mesothelioma - mellkasi fájdalommal, folyafékképződéssel, fájdalmas köhögéssel járó betegség, csillapítására viszont sikeres módszerek állnak rendelkezésre.

Mesothelioma okozta fájdalom – Mire számíthat?

A betegséggel járó mellkasi fájdalom gyakori tünet, a betegek 30-50%-át érinti a betegség valamely szakaszában. A mesothelioma a hasban vagy a mellkasban alakul ki a hashártya vagy mellhártya érintettségével. Az esetek 75%-ában a tumor a mellkasban jelentkezik, mellkasi fájdalommal, mellűri folyadékképződéssel és gyakori, fájdalmas köhögéssel járhat.

hirdetések

Nem minden beteg tapasztal ilyen jellegű fájdalmat, ugyanakkor a rák terjedésével a fájdalom sokkal nagyobb valószínűséggel érinti a test egyéb területeit, leginkább a tumor által nyomott környező szerveket és idegeket. A csontáttétek is okozhatnak fájdalmat, amely jelentkezhet hátfájdalom vagy derékfájdalom képében.

A mesothelioma okozta fájdalom jellege

Mint korábban szó volt róla, a betegséggel nem minden esetben jár fájdalom, lehet akár tünetmentes is. Ilyen esetben a betegségre gyakran csak valamiféle egyéb (szűrő)vizsgálat keretében derül fény. Előfordul, hogy a műtétet követően, már gyógyult állapotban is jelentkezik fájdalom- és zsibbadás érzés. Ilyen esetben javasolt a vénymentes fájdalomcsillapítók alkalmazása, vagy ha azok nem enyhítik kellőképpen a panaszokat, beszéljen orvosával a vényköteles fájdalomcsillapítók alkalmazásának lehetőségéről.

 

Érdemes lehet megfontolni egy fájdalomspecialista segítségének igénybe vételét is. A mesothelioma okozta fájdalom kihat a mindennapi életre és bizonyos mindennapi tevékenységek elvégzésére: például nehézzé válhat a hajolás, vagy akár a cipőfűző bekötése is.

Hogyan kezelhető a mellhártya daganat okozta fájdalom?

A fájdalom kezelésének leggyakoribb és sikeres módja a narkotikus gyógyszerek alkalmazása, ugyanakkor a megfelelő és helyes fájdalomcsillapítás érdekében ezen kábító fájdalomcsillapítók adására csak legvégső esetben kerülhet sor. Legelőször a nem kábító fájdalomcsillapítók, vagy azok kombinációja alkalmazandó.

 

A palliatív kemoterápia vagy sugárkezelés egy másik lehetőség a daganatos fájdalom kezelésére. Palliatív kemoterápia esetén a cél nem a rák gyógyítása, hanem a fájdalom megszüntetése vagy mérséklése, és a beteg kényelmének biztosítása.

 

A fájdalmas köhögés csökkenthető a tumor méretének csökkentésével vagy köhögéscsillapító gyógyszerekkel is.

 

A mesothelioma kihívást jelentő ritka betegség, mely kezelése nehéz. A fájdalom csillapítása azonban fontos része minden rákkezelési tervnek, és számos lehetőség áll rendelkezésére, melyeket kipróbálhat, hogy megtalálja, az Ön fájdalmát melyik enyhíti leginkább.

 

(WEBBeteg Cs.K., Forrás: everydayhealth.com, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus)