Civilizációs betegség - A nyakfájás

Főoldal / Nyak, torok / Civilizációs betegség - A nyakfájás
A nyakfájás majdnem annyi embert érint, mint a derékfájás, széles körben elterjedt a lakosság körében. Leggyakrabban a nyaki izmok feszültségével és görcseivel kapcsolatosan jelentkezik, mely a nyak, hát és váll területének merevségéhez, fájdalmához vezet. Gyakran a nyak vagy a váll olyan merevek, hogy a fej nem forgatható vagy mozgatható fájdalom nélkül.

A nyakfájdalom leggyakoribb okai

  • izomfeszültség - mely a nem megfelelő fekvő vagy ülő helyzet, tartás következménye
  • huzat
  • a nyaki izmok túlterhelése
  • rossz mozdulat miatt jelentkező izomhúzódás
  • a nyaki gerinc porckorong sérülése
  • kopási folyamatok
  • csigolya változások
  • idegi irritáció
  • sérülés okozta csontelváltozások
  • érrendszeri változások

hirdetések

Mindemellett nem szabad figyelmen kívül hagyni a nyakfájdalom pszichológiai hátterét sem. A negatív gondolatok és/vagy a stressz izomfeszültséggel kombinálva az érzelmi stresszhez vezetnek, ami krónikus nyakfájdalmat okozhat.

 

A panaszok hátterében a nyaki gerinc speciális mobilitása áll. A gerinc semmilyen más része nem tud úgy forogni és hajlani, mint a hét nyakcsigolya közötti ízületek. Azonban ez a nagy mozgástartomány nagy mechanikai stresszt jelent, ami fokozott kopással jár. Amikor a nyaki fájdalom kisugárzik a vállba, a lapockába, vagy akár a karba, amögött gyakran idegi irritáció vagy károsodás áll. Erre a típusú fájdalomra jellemző, hogy akár 3-6 hónapig is tarthat.

 

Nyakfájdalommal célszerű orvoshoz fordulni, mert ha a fájdalommal túl sokat vár, fennállhat a krónikus fájdalom kockázata.

 

Az orvos meghatározza a fájdalom okát és mértékét, valamint kezdeményezi a megfelelő terápiát, mely több szakterületet is érint: a gyógyszeres fájdalomcsillapítás mellett gyógytornát, ergoterápiát és pszichológiai segítségnyújtást is magába foglalja. Emellett segíthetnek a nyújtó gyakorlatok, a kiropraktika és a masszázs is.

Mit tehet a beteg?

Az orvosi kezelést Ön is tudja támogatni különböző házi praktikákkal. Sokat segíthetnek a váll és nyak izmainak ellazításában a relaxációs gyakorlatok, illetve a meleg borogatás is. Ha ez utóbbi nem segít, próbálkozzon a hideg borogatással, mivel az is fájdalomcsillapító hatású. Próbálja ki a nyak és a felső hát területének ázsiai tigrisbalzsammal, vagy lóbalzsammal történő masszírozását.

Hogyan lehet megelőzni a nyakfájdalom kialakulását?

A nyaki fájdalom megelőzésében a jó fizikai állapotnak fontos szerepe van. Ehhez a váll és nyakizmokat rendszeres testmozgással meg kell erősíteni, valamint figyeljen a megfelelő testtartásra is!

 

Ha ülő munkát végez, tartson rendszeresen szünetet, mikor kicsit átmozgatja a tagjait! A napi aerob mozgás javítja a testtudatosságot, növeli az önbizalmat és fokozza a hangulatot. A különleges nyaktámaszt biztosító párnák használatával javul az alvásminőség.

 

Ha fizikailag aktív marad, és odafigyel a megelőzésre vagy a hatékony kezelésre, a fájdalma és tünetei gyorsan megszűnhetnek!

 

(Cs.K., Forrás: experto.de, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus)