A külsőfül-gyulladás megelőzése és kezelése

Főoldal / Fej, fejfájás, migrén / A külsőfül-gyulladás megelőzése és kezelése
A külsőfül-gyulladás gyakori betegség, elsősorban azok körében fordul elő, akik gyakran tartózkodnak vízben (úszóknál, búvároknál, szörfösöknél, stb.), továbbá gyerekeknél, cukorbetegeknél és hallókészüléket viselő embereknél.

A külsőfül-gyulladás kezelése

A terápia rendszerint helyileg ható kezelésekből tevődik össze:

  • Az első lépés a hallójárat alapos és szakszerű kitisztítása.
  • A duzzanat lelohasztását kortizontartalmú kenőcsök szolgálják (glükokortikoidok)
  • Bakteriális fertőzés esetén antibiotikus kenőcsök vagy fülcseppek alkalmazása jöhet szóba.
  • Gombás fertőzések kezelése esetén antimikotikus (a gombák növekedését gátló) kenőcsök és cseppek használhatók.

A megfelelő terápia mellett az is elengedhetetlen, hogy a páciens tusolás és fürdés után gondoskodjon a hallójárat szárazon tartásáról.

hirdetések

Cukorbetegeknek az orvos az antibiotikumokat tabletta vagy (vénás) infúzió formájában adhatja be. Ha a páciens fülében már genny gyülemlett fel, azt egy kis műtéti beavatkozás során távolítja el.

 

fájdalom enyhítésére fájdalomcsillapító tablettát lehet bevenni. A hűsítő és fertőtlenítő borogatás is sokaknál jótékony hatású. Mivel a rágás gyakran fokozza a fájdalmat, a puha, pépes ételek és levesek fogyasztása ajánlott.

 

Ha a betegnek valamilyen anyagcsere-betegsége (pl. cukorbetegség (diabetes mellitus) van, akkor természetesen ez az alapbetegség is orvosilag kezelendő!

A külsőfül-gyulladás lefolyása

A külsőfül-gyulladás kezdetén jellemző viszketést később erős fájdalom váltja fel, a tünetek hosszasan fennállhatnak. Bár a legtöbb esetben nem lépnek fel szövődmények. Amennyiben a probléma időről-időre kiújul, például azért, mert a hallójáratban csontkinövés(ek) van(nak), akkor műtéti úton ezek sebészi eltávolítására lehet szükség.

 

Ha a külsőfül-gyulladás nagyon gyakran kialakul, vagy hosszú időn keresztül fennáll, krónikussá válik.

Lehetséges szövődmények, komplikációk

A külsőfül-gyulladás szövődményeként kialakulhat tályog (abszcesszus, gennygyülem). Ez abban az esetben fordulhat elő, ha a betegég elhúzódik és ráterjed a környező szövetekre. Ilyenkor a fülkagyló és a fültőmirigy is begyulladhat.

 

Cukorbetegeknél és immunzavarral küzdő pácienseknél a külsőfül-gyulladás szövődménye a porcok és csontok károsodása is lehet. Ritka esetben a gyulladás átterjedhet az agyidegekre és ezáltal bénulást okozhat.

Hogyan előzhető meg a külsőfül gyulladása?

  • Ne tisztítsa a füleit fülpálcikával, ha mégis ezt teszi, akkor csak rendkívül óvatosan!
  • Fültisztításhoz semmiképp se használjon szappant, mivel az megváltoztathatná a hallójárat pH-értékét.
  • A hallójárat öntisztító és védő funkcióval rendelkezik: A szennyeződések is távoznak a hallójáratból a fülzsírral együtt, ami antiszeptikus tulajdonságai révén megakadályozza a baktériumok és gombák elszaporodását a hallójáratban. A fül állandó tisztogatása megzavarja ezt a funkciót, ezzel hozzájárulva a gyulladás kialakulásához. A fültisztítás során ráadásul apró, mikroszkopikus hámsérülések keletkezhetnek, amelyeken keresztül a baktériumok bejuthatnak a szövetekbe.
  • A nedves hallójárat kiváló feltételeket kínál a baktériumok és gombák elszaporodásához. A külsőfül-gyulladás megelőzése érdekében elengedhetetlen, hogy szárazon tartsa a fülét. Fürdés és zuhanyzás után óvatosan törölje szárazra a fülét törölközővel. Hajszárítóval fület szárítani csak a legkisebb fokozaton, langyos levegővel, nem túl közelről és rövid ideig szabad! Kerülje a fülpálcika használatát!
  • Ha Ön hallókészüléket hord vagy hajlamos a fokozott fülzsírképződésre, akkor fül-orr-gégész szakorvossal rendszeresen tisztíttassa ki a füleit!
  • Amennyiben cukorbetegségben szenved, feltétlenül szükséges a vércukorszint beállítása, rendszeres ellenőrzése és normál szinten tartása.

Ez is érdekelheti Önt A külsőfül-gyulladás okai, tünetei és diagnosztizálása >>


(B.M., szakfordító, Forrás: onmeda.de, Lektorálta: Dr. Ujj Zsofia, belgyógyász, hematológus)