A külsőfül-gyulladás okai, tünetei és diagnosztizálása

Főoldal / Fej, fejfájás, migrén / A külsőfül-gyulladás okai, tünetei és diagnosztizálása
A külsőfül-gyulladás (otitis externa) elnevezés magába foglalja a külső fül részét képező fülkagyló és hallójárat bőrét érintő gyulladásos kórképeket. A külsőfül-gyulladás általában nagyon fájdalmas és néha hosszadalmas betegség, azonban rendszerint komplikációmentesen zajlik le és szakszerű orvosi kezelés mellett szövődményekkel nem kell számolni.

Mi okozhatja a külsőfül gyulladását?

A külsőfül-gyulladásnak számos oka lehet, ezek közül a leggyakoribbak a hallójárat bőrének apró sérülései, amelyek a helytelen, fülpálcikával vagy egyéb eszközzel történő tisztítás következtében alakulnak ki. A baktériumok könnyűszerrel bejuthatnak ezekbe a sérülésekbe és gyulladást okozhatnak. Emellett a hallójárat állandó fülpálcikával vagy szappannal történő tisztogatása a védő szerepet betöltő fülzsírt eltünteti, ennek következtében a baktériumok és gombák könnyebben megtelepedhetnek a hallójárat bőrén.

hirdetések

Strandon, uszodában vagy szabadtéri vizekben való tartózkodást követően is gyakran alakul ki külsőfül-gyulladás, amit úszófülnek is neveznek. Ilyenkor a gyulladás okozója az úszás során a hallójáratba került, baktériummal szennyezett víz, amely nem folyik el onnan azonnal. A túl sok fülzsír vagy a hallójáratban lévő jóindulatú csontkinövés (exostosis) is megakadályozhatja a víz normál elfolyását, így járulva hozzá a fájdalommal járó hallójárat-gyulladás kialakulásához.

További lehetséges okok:

  • Krónikus középfül-gyulladás, hosszasan fennálló váladékozással.
  • Hallójárati ekcéma.
  • Furunkulus (szőrtüsző bakteriális fertőzése).
  • Allergia (kontakt dermatitisz).
  • Az allergiás eredetű külsőfül-gyulladás gyakori kiváltói a szappanok, samponok, hajlakkok.

 

A külsőfül-gyulladás kialakulásának kockázatát növeli a hallókészülékek, a füldugók használata és a fülbe helyezett vatta, mivel ezek mögött felgyülemlik a nedvesség a hallójáratban, főleg ha nincsenek rendesen tisztán tartva.

 

Ritkán, de a külsőfül-gyulladás hátterében a hallójárat rosszindulatú daganata is állhat, ami cukorbetegségben (diabetes mellitus) szenvedő betegeknél nagyobb valószínűséggel fordulhat elő.

Melyek a külsőfül-gyulladás jellegzetes tünetei?

Kezdetben általában heves viszketés jelentkezik, majd erős fülfájdalom, ami rágás vagy a fülkagyló húzogatása során fokozódik. Az érintett fülből váladék (ún. fülfolyás, otorrhoea) távozhat, néha genny is. Ha a hallójárat megduzzad, előfordulhat, hogy a páciens rosszabbul hall. A külsőfül-gyulladást kísérheti láz és a környékbeli nyirokcsomók megnagyobbodása.

 

A külsőfül-gyulladás krónikus formájában elsősorban a viszketés a legjellemzőbb tünet.

A külsőfül-gyulladás diagnosztizálása

Külsőfül-gyulladás esetén a fülfájdalom fokozódik, ha a fülkagylót az orvos hátra felfelé húzza, vagy ha megnyomja a fülkagyló porcának hallójárat előtti kiemelkedését (tragus).

 

Fültükrözéssel (otoszkópia) látható, hogy a hallójárat kivörösödött és megduzzadt. Folyadék (szekrétum) és szennyeződések is láthatóak lehetnek.

 

Ha a külsőfül-gyulladás oka szőrtüszőgyulladás (furunkulus), akkor az elsődleges tünet gyakran a duzzanat, a vörösség és genny kilépése a hallójáratból.

 

Gombás fertőzésre utal a hallójáratban lévő fehérestől a sötétbarnáig terjedő színű lerakódás.
Halláscsökkenés esetén az orvos hallásvizsgálatot és szükség esetén egyensúlyvizsgálatot végez. Bizonyos esetekben röntgenvizsgálatra és a kórokozó meghatározása céljából váladékminta-vételre is szükség lehet, továbbá vérvizsgálat vagy allergiateszt elvégzése válhat szükségessé a pontos ok kiderítéséhez.

 

(B. M., szakfordító - Forrás: onmeda.de - Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus)