Mi okozza a menstruációs görcsöket?

Főoldal / Intim zóna / Mi okozza a menstruációs görcsöket?
A fájdalmas görcsökkel járó menstruáció gyakori probléma: minden negyedik nőt érinti. Különösen a pubertáskorban lévő lányokra, még szülés előtt álló nőkre jellemző. Szülést követően a panaszok általában csökkennek vagy teljesen megszűnnek.

A menstruációs fájdalom a panaszok erőssége alapján lehet:

 • enyhe: néhány óráig tartó enyhe hasi, kismedencei fájdalom
 • középsúlyos: egy napnál hosszabb ideig tartó közepes erősségű fájdalom
 • súlyos: egy napnál hosszabb ideig tartó erős fájdalom, mely gyakran néhány órával megelőzi a menzeszt, és fejfájás, hányinger, hányás, súlyos betegségérzés kísérheti

hirdetések

Mi okozza a görcsöket?

A fájdalmas menstruációnak elsődleges és másodlagos formáit különítik el.

 

Az előbbi csoport esetében a panaszok pubertáskorban, általában a menstruáció első jelentkezésével (vagy röviddel utána) kezdődnek. Az oka nem teljesen tisztázott, de nem szervi betegség áll a hátterében, hanem egyéb okok változó arányú keveréke.

 

A prosztaglandin nevű vegyületek ösztrogénhatásra képződnek a méhnyálkahártyában, és normális esetben a méh összehúzódását és a méhnyálkahártya leválását segítik elő. A méhizomban felhalmozódó nagyobb mennyiségű prosztaglandin erősebb méhösszehúzódásokat idéz elő, amelyek nagyobb fájdalommal járnak.  A rendellenesen, erősebben (és akár gyorsabban) összehúzódó méhben az összehúzódások következtében a véráramlás akadályozódik, így a méhizom oxigénhiányossá válik, ami szintén fájdalommal jár. A prostaglandinok emellett hányingert, hányást, hasmenést és gyengeséget, ájulást is okozhatnak.

 

Szerepet játszhat még a méh fejletlensége, a mozgás hiánya és lelki tényezők is. A pszichés okok közül a legfontosabbak:

 • családi minta: az édesanya is nehezen élte meg menstruációját
 • alacsony fájdalomküszöb
 • félelem a szexualitástól
 • félelem a terhességtől és az anyaságtól
 • félelem a fájdalomtól
 • versenysportolóknál: félelem a teljesítmény csökkenésétől
 • menopauza előtt: „kapuzárás előtti pánik”
 • abortusz után: bűntudat.

A másodlagos zavar esetében a menstruációs fájdalom hátterében valamilyen szervi betegség áll, pl. endometriózis, kismedencei gyulladás vagy myoma.

Hogyan kezelhető?

Enyhe fájdalom esetén segíthet a mozgás és a menstruáció alatt alkalmazott görcsoldók. Középsúlyos panaszok esetén nem szteroid gyulladásgátlók javasoltak, melyek a prosztaglandin képződést gátolják. Szedésük megkezdése már a menstruáció jelentkezését megelőzően javasolt, azért hogy az erős tünetek kialakulását megakadályozzák.

 

Súlyos panaszok esetén a nőgyógyász fogamzásgátlót javasol, mely gátolja a peteérést, csökkenti a méhnyálkahártya vastagságát, ezáltal kevesebb prosztaglandin termelődik, és ezzel a fájdalom is csökken.

 

(WEBBeteg - Dr. Földi Ildikó)