A gyermekkori has- és fejfájás hátterében hisztamin intolerancia is állhat

Főoldal / Has, gyomor / A gyermekkori has- és fejfájás hátterében hisztamin intolerancia is állhat
Óvodás- és iskolás korban is gyakori, hogy a gyerekek hasfájásra panaszkodnak, emellett hányinger, hányás, fejfájás, hasmenés is jelentkezhet. Ilyen esetben a szülő sokszor nehezen tudja eldönteni, hogy az iskolai stressz, valamilyen étel, fertőzés, vagy más betegség áll-e a tünetek hátterében.
Visszatérő panaszok esetén érdemes hisztamin intolerancia irányába is vizsgálódni, ilyenkor a diétás tanácsok követésével a panaszok megszüntethetők.
 
hirdetések

Stresszes életmód és az allergiák

Egyre többen küzdenek gyomor- és bélrendszeri tünetekkel – felnőttek és gyerekek körében is gyakori panasz. A kiváltó okot nehéz beazonosítani, hiszen a rossz szokásoktól kezdve a rohanó életmódon át az egyre gyakoribb allergiák és ételérzékenység is okozhatja a kellemetlen tüneteket. Ha kapkodva eszünk, nem rágjuk meg alaposan az ételt, vagy túl sok készételt fogyasztunk, az már önmagában is elég a rossz emésztéshez – sorolja dr. Vass Noémi, gyermek gasztroenterológus. „Gyermekeknél a hasfájás, a puffadás és a hasmenés oka lehet ételallergia, vagy intolerancia is, leggyakrabban a tejfehérje, tejcukor és a glutén tartalmú ételek fogyasztása okozza a panaszokat. Ilyen esetben ételallergia, laktóz intolerancia, illetve cöliákia irányába történő vizsgálat segíthet beazonosítani a panaszokat okozó ételt.”
 
Dr. Vass Noémi tapasztalatai szerint ritkán merül csak fel, pedig egyre gyakoribb, hogy a tüneteket hisztamin intolerancia okozza. „A hozzám forduló szülők többsége rendszerint hosszú ideje sikertelenül próbál utána járni annak, hogy mi okozza a gyermeknél fellépő has- és fejfájást, hasmenést. Többségük egyre tanácstalanabb és elcsigázottabb, nem ritka, hogy a gyerekek az iskolából is sokat hiányoznak a visszatérő panaszok miatt.” Ha a korábban elvégzett vizsgálatok közt még nem került sor a hisztamin intolerancia szűrésére, akkor a doktornő szerint érdemes ezt is elvégeztetni.

Évek is eltelhetnek a hisztamin intolerancia diagnózisáig

Spanyol kutatók egy korábbi kutatásban megállapították, hogy a vizsgálatban résztvevő gyerekek esetében átlagosan 2 év és egy hónap telt el az első tünetek megjelenése és a hisztamin intolerancia diagnózisa közt. A Hospital Universitario Son Espases orvosai által végzett felmérésből az is kiderül, hogy a betegség többségében fiúknál jelentkezett – átlagosan 4 éves koruk körül (volt, akinél 6 hónaposan és volt olyan is, aki elmúlt 13 éves az első tünetek idején). A leggyakoribb panasz a hasfájás és a hasmenés volt, ezt követte a fejfájás, a hányás és a bőrkiütés.

Az enzimhiány vérvizsgálattal kimutatható

Az esetek többségében a hisztamin intolerancia oka, hogy csökkent, vagy hiányzó enzimműködés miatt a szervezetben a hisztamin lebontása nem megfelelő. A diamino-oxidáz (DAO) enzim mennyisége a szervezetben vérvizsgálattal kimutatható, s amennyiben bebizonyosodik, hogy a csökkent termelődés áll a hátterében, az enzim pótlására van lehetőség tabletta formájában. Emellett természetesen diétát is javasolt tartani, a magas hisztamin tartalmú ételeket pedig kerülni kell.

Ételek, amik fokozzák a hisztamin intolerancia tüneteit

A hisztaminban gazdag, illetve a szervezetben sok hisztamint felszabadító élelmiszerek listája meglehetősen hosszú. Ide tartoznak a különböző halfélék, sajtok, húsok és zöldségfélék is. Ha a gyerekkorban általában jellemző étkezési szokásokat vesszük figyelembe, akkor tüneteket okozhat például a tízóraira elcsomagolt szalámis, sajtos szendvics, a csokoládé, ketchup, a mogyoró, dió, citrusfélék, de a különböző készételekben és üdítőkben megtalálható élelmiszer adalékok is.