Kiégés, félelem, fájdalom: hogyan segít a meditáció?

Főoldal / Fájdalomcsillapítás / Kiégés, félelem, fájdalom: hogyan segít a meditáció?
A meditáció számos egészségügyi probléma leküzdésében nyújt segítséget. A fájdalom mellett csökkenti a stresszt, és segít a tudatosabb, egészségesebb életmód kialakításában is.

Körülbelül 10 éve fordult a tudományos érdeklődés a meditáció felé. Bebizonyosodott, hogy a meditáció erősíti az immunrendszert, és öngyógyító folyamatokat indít el. Pozitív hatással van a szív- és érrendszerre, segít a kiégés és a magas vérnyomás kezelésében. Hosszú távon a meditáció megváltoztathatja az agy szerkezetét, jobb életminőséget biztosít, javítja a koncentrálóképességet. Mindennek ellenére még mindig sokan szkeptikusak a meditációval szemben. Felsorolunk néhány tényt, amely igaz a meditációra, és talán a kétkedőket is meggyőzi.

hirdetések

A meditáció segít a pszichés zavarok, a krónikus fájdalom legyőzésében

Mára bizonyított tény, hogy a meditációt gyakorló páciensek képesek befolyásolni vérnyomásukat. A krónikus fájdalomra, félelemre, vagy depresszióra hajlamos embereknél a tünetek súlyosbodnak stressz hatására. A stressz hatására az erek beszűkülnek, ami gyulladásos folyamatok kialakulásához és az immunrendszer gyengüléséhez vezet. A szervezet ezen reakciójával szemben hat a meditáció. A Borderline- szindróma, a depresszió és a koszorúér-betegségek esetében is sokat segít a meditáció, segítségével a félelem kézben tartható.

Vallási gyökerek

A meditáció gyökerei több vallásban is megtalálhatók. A buddhizmus fontos elme a meditáció. A hinduizmushoz kötődő jóga maga is egyfajta meditáció. A keresztény és iszlám vallásban a meditáció célja, hogy közelebb kerüljünk Istenhez. A meditáció modern formáját a ’80-as években Jon Kabat-Zinn fejlesztette ki.

A meditáció változásokat idéz elő az agyban

Aki gyakran meditál, agyának azt a területét stimulálja, amelyhez a pozitív érzelmek kötődnek. Ezzel magyarázható az öngyógyító képesség. A rendszeres meditáció során a félelemérzetért felelős agyi régió mérete csökken. A tudósok megállapították, hogy a meditációval az Alzheimer-kór kialakulásának esélye is csökkenthető.

A meditáció gyorsabban hat, mint más relaxációs technikák

Az autogén tréning segít oldani a feszültséget stresszhelyzetben. A meditáció ennél többet ad: a mindennapokban kínál megoldást a stresszhelyzetek elkerülésére, és a problémás szituációk eredményesebb kezelésére.

Koncentrálás

A meditációt gyakorlók célja egyrészt a jelenre való koncentrálás, ami segít a stresszhelyzetek kezelésében, másrészt segíti a tudatos összpontosítást, figyelmük ráirányítását bizonyos dolgokra, például a légzésükre. 

 

(WEBBeteg – B. M.; Forrás: stern.de)