Harc a hőséggel és a hátfájással

Főoldal / Hát, derék / Harc a hőséggel és a hátfájással
A nyári hőség leküzdésének egyik legkézenfekvőbb módjának a bekapcsolt légkondicionáló mellett az ágyban vagy kanapén fekvés tűnik, ha hátfájással küzd. Alábbi tippjeinkkel segítünk Önnek abban, hogy a nyári meleget felhasználhassa fájdalmai enyhítésére.

Hogyan befolyásolja az időjárás a fájdalomszintet?

Az időjárás változása, az extrém magas vagy alacsony hőmérséklet, a páratartalom, az alacsony nyomás sok gerincproblémával küzdő betegre van hatással. Mivel mindenki másképp reagál a környezeti változásokra, így míg az egyik fajta időjárás-változás fájdalmat okoz egyeseknél, másoknál ugyanaz enyhülést hozhat. Nézzük, melyek a legfontosabb változások nyáron!

  • Nyomás – A légköri nyomásban bekövetkező változások gyakran összefüggésbe hozhatók a fájdalommal és a gyulladással is. A magas légköri nyomás hatására a szervezetben folyadék szintje csökken. Az alacsony légnyomás ezzel szemben enyhe növekedést okoz a térfogatában. A térfogat ilyen jellegű megnövekedése nyomást gyakorol a csontokra, valamint az idegekre, így fájdalmat okoz, illetve növeli a már meglévő fájdalom szintjét. Szerencsére a nyári hónapokban a magas légnyomás előfordulásának enyhe tendenciája figyelhető meg, és a nyomásváltozás előfordulása is kevesebb, mint tavasszal.
  • Páratartalom – A páratartalom változása is összefüggésbe hozható a fájdalom mértékével. A legtöbb kutatást ebben a témában fejfájással kapcsolatban készítették. Eme tanulmányok eredményei azt mutatták, hogy a páratartalom változása okozhat fokozódást a fájdalom mértékében is, ám az eredmények nem voltak következetesek abban, hogy a magas vagy alacsony páratartalom hatására nő-e a fájdalom, mivel egyesek az előbbi, mások az utóbbi esetben érezték rosszabbul magukat.

hirdetések

Használja ki a nyarat a hátfájás csökkentésére!

A nyár remek alkalom arra, hogy különféle kültéri mozgásformákkal enyhítse a hátfájását! Az erős törzsizmok, az alacsony intenzitású aerob gyakorlatok és a rendszeres nyújtás mind kulcsfontosságúak a hátfájás kordában tartásához.

 

Noha a legtöbb mozgásforma egész évben végezhető, a friss levegőn végzett edzés kellemesebb, mint az edzőtermi, emellett pedig vannak olyan sportok, melyeket nyáron sokkal egészségesebb is a szabadban végezni!

 

Úszás – Gondoljon a nyárra úgy, mint lehetőségre ahhoz, hogy a szabadban ússzon! Ez a fajta mozgás különösen gyengéd az ízületekhez és erősíti a hátat!

 

Kerékpározás – A derékfájósak számára a biciklizés kiváló mozgásforma, mivel kíméli a hát alsó részét!

 

Különösen fontos a megfelelő hidratáltságra odafigyelni a nyári testedzés során! Óránként igyon meg legalább 1-2 pohár vizet a folyadékveszteség csökkentése érdekében, és mindig kenje be magát naptejjel!  A víz és a megfelelő hidratáltság különösen fontos azok számára, akiknek valamilyen porckorong elváltozásuk van, mivel a porckorongoknak kellő hidratáltságra van szükségük!

Nyári veszélyek, melyek tovább rontják a hátfájást

A nyár sokak számára a megszokott rutin változását is jelenti. Változhat a munkaidő, a szabadidős tevékenységek, a gyerekek otthon vannak, hamarabb van világos és később sötétedik. Mire kell ilyenkor figyelni, hogy a hátfájását kontroll alatt tudhassa?

  • Utazás – A nyaralás nagyon szórakoztató lehet, ám ez általában huzamosabb ideig tartó autóban, buszban vagy repülőn ülést jelent. Készüljön fel ezekre a helyzetekre, és amennyire lehetséges, próbáljon meg a hosszú út során is beiktatni néhány nyújtó-lazító jellegű mozgást, hogy elkerülje a fájdalmakat.
  • Álmatlanság – A kialakuló vagy rosszabbodó álmatlanság aggodalomra adhat okot a nyár folyamán. A hosszú napok megváltoztathatják az alvási szokásokat, hajlamosabbak vagyunk később feküdni és tovább aludni. A házon kívül végzett aktivitások növekedésével szinte lehetetlen a korábbi alvásrend betartása. Az álmatlanságon tovább ronthat, hogy nyaraláskor idegen ágyban, más matracon alszunk, emellett a hőség és a páratartalom is megnehezíti az elalvást.

Mozgás – Sok nyári tevékenység súlyosbíthatja a hátfájást.

  • sportesemények – A nyár a különféle sportesemények ideje is, ám a hátfájósak sokat szenvedhetnek a lelátók kényelmetlen ülései miatt. Vigyen magával ülőpárnát, illetve bármilyen olyan terméket, amivel megtámaszthatja a derekát, amíg ül!
  • vidámpark, fesztivál – A vidámparkok, fesztiválok gyakran hosszas (sorban) állással járnak. Ilyenkor sokat segít, ha le tud ülni valahova, vagy ha egyszerű nyújtásokat tud végezni!
  • kertészkedés – A nyári kertészkedés nagyon megerőltetheti a hátat, derekat. Legyen szó ásásról, kapálásról, szüretelésről vagy a zöldséggel-gyümölccsel teli ládák cipeléséről, mind súlyosbíthatják a hátfájást az izmokat ért stressz és a nem megfelelő testtartás miatt. Ennek elkerülése érdekében munkavégzés közben tartson gyakran szünetet, figyeljen oda arra, hogy combból és ne derékból emeljen, és nyújtson, mielőtt a kertbe megy!

A fent említett technikák és tippek segítségével kevesebb fájdalommal élvezheti a nyár nyújtotta örömöket!

 

(CS. K., fordító; Forrás: spine-health.com)