Hasi görcsök nyáron: lehet, hogy szalmonella?

Főoldal / Has, gyomor / Hasi görcsök nyáron: lehet, hogy szalmonella?
A szalmonellafertőzés jóval gyakoribb nyáron, mint télen, hiszen a meleg időben könnyebben romlik az étel, valamint a baktériumok szaporodása is gyorsabb ütemben zajlik. Leginkább a kisgyerekek vannak kitéve komoly veszélynek, valamint az idősek és a legyengült immunrendszerrel rendelkezők.

Mi okozhat szalmonellafertőzést?

Ha olyan étel kerül a szervezetbe, amely a baktériummal fertőzött, amelyet a következő tényezők válthatnak ki:

  • Az étel az elkészítés valamely szakaszában fertőződik meg (főleg nyers és könnyen romló ételek a fő veszélyforrások: tejtermékek, tojás, hal és az ezekből készült ételek, továbbá a fertőzött ivóvíz).
  • Az étel koszos kézzel történő érintése szintén okozhatja, ezért a szappanos kézmosás elengedhetetlen az étkezés előtt.
  • Egyes kisállatok ürüléke is tartalmazhatja a baktériumot, főként akkor, ha hasmenéses tüneteket produkál. Állattal való érintkezés után erősen javasolt az alapos kézmosás (a hüllő, kiscsibe, kacsa és a hörcsög különösen kiemelt veszélyforrások).

Melyek a fertőzés tünetei?

Leggyakrabban hasmenés, láz és alhasi görcsök jelentkezhetnek a fertőzést követő 12-72 órában. A fertőzés lefolyása  4 és 7 nap között jellemző. A legtöbben különösebb kezelés nélkül is meggyógyulnak, de a legyengült szervezetűek és a gyerekek esetében a hasmenés és kiszáradás következtében kórházi kezelés ajánlott.

Ha csak hasmenés fordul elő, akkor viszonylag hamar elmúlnak a panaszok, bár a bélrendszer egyensúlya csak hónapok múltán állhat helyre. Néhány ember esetében komplikáció léphet fel és Reiter-szindróma alakulhat ki, amely hónapokig, ritkán évekig is elhúzódhat és krónikus arthritist is okozhat.

Hogyan diagnosztizálható a szalmonellafertőzés?

A vér- és széklet analízis elősegíti a pontos diagnózis felállítását. Az előzőleg evett ételek valamit potenciálisan veszélyes helyek ismerete is fontos tényező lehet a betegség megállapításakor. 

Hogyan kezelhető a fertőzés?

Többnyire a tünetek kezelése, enyhítése és az ágynyugalom jelenti a megoldást. Abban az esetben, ha komplikációk lépnének fel, kórházi kezelésre szorul a beteg (leginkább a hányás-hasmenés miatti kiszáradás a fő rizikófaktor, esetenként szóba jön a kórokozó ellen hatékony antibiotikum alkalmazása is). Elengedhetetlen a bőséges folyadékpótlás, lehetőleg előzőleg felforralt csapvíz vagy tea, esetleg gyümölcslé.

Ügyelni kell a normális étrend betartására a minél hamarabbi gyógyulás érdekében, de érdemes kerülni néhány napig a túl zsíros, fűszeres, cukros ételeket valamint a kávét. Hasmenés esetén a héjában főtt krumplival jó hatás érhető el.

Mit lehet tenni a megelőzés érdekében?

Leginkább a higiéniára érdemes odafigyelni, valamint megválogatni, hogy mit és hol eszik, főleg a nyári melegben.

  • Ne egyen nyers vagy lágy tojást, vagy ezekből készült ételeket (pl. majonéz, mártások, krémek, saláták, hidegtálak) gyanús helyen, vagy bizonytalan forrásból származó nyersanyag esetén.
  • Az ételek megfelelő mértékű hőkezelése a nyári hónapokban elengedhetetlen.
  • Kerülje a nyers és pasztörizálatlan tejet és tejtermékeket.
  • Mossa meg az alapanyagokat főzés előtt, a hely és a munkafelület tisztaságára és a személyi higiéniára is ügyeljen.
  • Figyeljen a keresztszennyeződés lehetőségére: külön felületen kezelje a nyers, félkész, valamint készételeket. 

A fertőzés leginkább a gyerekek körében jellemző, főleg ahol többen vannak egyszerre: pl. nyári táborok menzái. Az ételek esetében legtöbbször a bizonytalan eredetű, házi készítésű változatok, míg nagyipari szinten leginkább a tárolási hiányosságok okozzák a bajt. 

 

(KamaszPanasz - N.L., Lektorálta: Dr. Lesznyák Judit)