5 mítosz a fájdalommal kapcsolatban

Főoldal / A fájdalom / 5 mítosz a fájdalommal kapcsolatban
Sok esetben a korábban reménytelennek tűnő fájdalom, ma már kezelhető. Mindezt az orvosoknak és kutatóknak köszönhetjük, akik az elmúlt időszakban sokat tettek a fájdalom megértése és kezelése érdekében. Ez idő alatt azonban lehullott a lepel néhány tévhitről is. Melyek ezek?

No pain, no gain

A testépítők és a hobbisportolók közkedvelt mondata a „No pain, no gain”, ami annyit tesz, hogy fájdalom nélkül nincs eredmény. A kutatók azonban még nem bizonyították azt az állítást, miszerint az fájdalomig kitartott edzésmunka által jobban növekedne az izomerő. Az izmok megfelelő pihentetése lehet, hogy nem a legférfiasabb dolog, de a legjobb, amit egészsége érdekében tehet. Ha jobb eredményt szeretne elérni, végezzen könnyebb, gyakoribb keresztedzéseket (cross training).

hirdetések

A fájdalom a fejben dől el

A fájdalom összetett probléma, ami a testre és lélekre egyaránt kihat. A stresszes életvitel kihatással van a hátfájdalomra (általában felerősíti a fájdalmat), pedig sok esetben a fájdalom kialakulásának pontos okát nem ismerik. Ennek ellenére nem mondhatjuk azt, hogy nem valós fájdalomról van szó. A fájdalom mások számára nem látható, ez azonban nem azt jelenti, hogy a fájdalomérzet fejben dől el.

Meg kell tanulni együtt élni a fájdalommal

A fájdalomcsillapításra rengeteg lehetőség van, ezek közé tartoznak a következőek:

  • relaxációs technikák,
  • testmozgás,
  • fizioterápia,
  • vény nélkül kapható és vényköteles gyógyszerek,
  • műtéti beavatkozás,
  • egyéb kiegészítő kezelések (masszázs, akupunktúra).

A fájdalmat érdemes minden esetben mérsékelni, még akkor is, ha nem mindig sikerült véglegesen megszűntetni azt.

Csak a nők mennek az orvoshoz fájdalomcsillapítás miatt

Az idősebbek jobban elviselik a fájdalmat, mint a gyermekek.  Egy kisebb sérüléssel vagy egy fejfájással a legtöbben nem fordulnak egyből orvoshoz, de figyelni kell arra, hogy ne váljon krónikussá a fájdalom, ez ugyanis mozgáskorlátozottságot és életminőség romlást okozhat. Ez depresszióhoz, alvási zavarokhoz, szorongáshoz, munkaképtelenséghez és a kapcsolatok romlásához vezethet.

A legtöbb fájdalom kezelhető és kezelendő. Ha fájdalomtól szenved, forduljon orvosához!

A fájdalomcsillapítók függőséget okozhatnak

Az egészségügyi dolgozók konzervatív kezeléssel kezdik meg a fájdalomcsillapítást, először enyhébb fájdalomcsillapító készítményeket alkalmaznak. Ha a fájdalom súlyossá válik (pl. rák kezelése során), akkor jöhetnek szóba az erősebb (pl. morfin) szerek. Sok ember ilyenkor attól tart, hogy kábítószer függővé válik. Fontos tudni, hogy a szenvedélybetegség elkülönítendő a fizikai függőségtől. A fizikai függőség nem lehet probléma mindaddig, amíg fokozatosan történik a fájdalomcsillapító elhagyása.

 

(WEBBeteg - S.J. - Forrás: webmd.com - Lektorálta: Dr. Osikóczki Orsolya)